укр eng
 

Інформація партнерів

Ліквідація ТОВ, як закрити компанію

 

Сьогодні у зв’язку з великою кількістю факторів все більше власників компаній замислюються про припинення діяльності та ліквідації ТОВ.

Що ж таке ліквідація ТОВ?

Виходячи з чинного законодавства ліквідація підприємства – це процес, пов’язаний з повним припиненням діяльності компанії без правонаступництва.

-          Ліквідація ТОВ можлива як у добровільному порядку, так і в примусовому.

-          В примусовому порядку закриття компанії може відбуватися на підставі рішення суду або в результаті банкрутства.

Ліквідація ТОВ як повідомляє - https://fidemmoris.ua/ , в добровільному порядку проводиться тільки у разі прийняття такого рішення єдиним учасником або ж загальними зборами учасників товариства.

Рівень складності цього процесу – ми розглянемо на прикладі ліквідації у добровільному порядку на підставі прийнятого рішення вищим органом товариства.

Першим кроком до ліквідації компанії буде прийняття рішення про припинення діяльності шляхом добровільної ліквідації. Оформлене таке рішення може бути як протоколом загальних зборів учасників, так і рішенням єдиного учасника. Зверніть увагу, що нотаріальне посвідчення такого документу не вимагається.

Вимоги до рішення/протоколу про ліквідацію передбачені п. 7 ч. 1 ст. 15 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Після складання та підписання вказаного рішення (протоколу) необхідно внести відомості про таке рішення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Це можна зробити в будь-якому центрі надання адміністративних послуг. Сплата державного мита при цьому не передбачена.

Далі ви зобов’язані провести аналіз фінансової діяльності компанії, визначити кредиторів, повідомити їх про запуск процесу ліквідації ООО.

Кредиторами також є не тільки ваші контрагенти за договорами та іншими господарськими зобов’язаннями, а й державні органи, які контролюють сплату вами податків та зборів.

При цьому варто пам’ятати, що частиною 7 статті 11 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) передбачено, що для перевірки відносно наявності заборгованості по податкам та зборам ліквідаційна комісія або ліквідатор подають всі необхідні для перевірок первинні документи та звітність за останній звітний період.

Після розрахунків з кредиторами та державою у т.ч. необхідно затвердити та подати в податкову за основним місцем реєстрації ліквідаційний баланс.

Наступний етап передбачає звільнення всіх працівників у зв’язку з ліквідацією та приведення до ладу кадрової документації.

Далі необхідно здійснити закриття рахунків у банках. Але, візьміть собі на озброєння той факт, що у разі відсутності будь-яких операцій по рахунках компанії протягом останніх 3 років – візьміть виписку по рахункам. Цей документ може вас врятувати від перевірки податківців, яка йде слідом та допоможе закрити ТОВ набагато швидше.

Після проведення всіх перевірок кадрова документація та статутні документи подаються в архів. Всі документи для архіву прошиваються у відповідності з затвердженими інструкціями та зберігаються в архіві за місцем реєстрації підприємства.

А тепер, подавши документи в архів і при відсутності заборон з боку податківців та пенсійного фонду ви можете остаточно закрити ТОВ у державного реєстратора. Для цього вам знадобиться довідка з архіву та заява.

Вся процедура в законодавчих актах прописана достатньо схематично. В реальності у вас може виникнути купа питань та перешкод.

І якщо при відкритті компанії власник може все здійснити самостійно, без звернення до юристів, то з ліквідацією юридичної особи (ліквідація ТОВ) справа приймає новий оборот. Тому ми знову нагадуємо про те, що: звертаючись до професіоналів, ви можете зекономити час та гроші!   

Читайте також:«Вибір року» в Україні запрошує торгові марки виробників позмагатись за статус №1 у своїй нішіМедичний центр «ЛАРАДЕНТ»Компанія ATHLETICS, лідер на ринку товарів для спорту та активного відпочинкуДіти, що постраждали від війни в Україні, проходять безкоштовну реабілітаціюОстанні тижні реєстрації на курс «Девелопмент нерухомості»Серія вебінарів на тему: «Можливості залучення безповоротної фінансової допомоги для бізнесу»Головне видання для менеджерів природоохоронної діяльностіЧлен Київської ТПП підприємство «Київполіграфмаш» розробили нову модель флексодрукарської машиниКомпанія ADELIX розробила безконтактний сканер температури TS-50 для оперативного і безпечного вимірювання температури тіла людини в пропускних системах контролю доступуЮвелірна компанія DIAMOND of LOVE змінила місце розташування

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis