укр eng
 

Онлайн-журнал

Олександр РОМАНІШИН: «Експортно-кредитне агентство допоможе диверсифікувати ринки»

Команда Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України працює у напрямку реальної підтримки українських експортерів, для прискорення їх виходи та діяльності на зарубіжних ринках. Удосконалюється законодавча та нормативно-правова база, забезпечується супроводження та моніторинг стану проходження проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту». Розмовляємо із екс-заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Олександром РОМАНІШИНИМ.

–                  Олександре Вікторовичу, спочатку хочемо запитати про стан торгівлі українських експортерів з країнами ЄС. Після всесвітнього локдауну, пандемії, які досягнення?

 – За результатами січня-березня 2021 року Європейський Союз залишається найбільшим торговельним партнером України з питомою вагою торгівлі товарами 40,2%. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, обсяги торгівлі товарами у грошовому виразі збільшилися на 10,5%, обсяги експорту товарів збільшилися на 17,1%, а імпорту – на 5,2%.

Протягом 2016-2020 років спостерігалася позитивна динаміка заповнення Україною тарифних квот ЄС, а саме з точки зору кількості квот, що використовуються, і обсягів експорту в межах цих квот. Є позитивна тенденція до збільшення рівня заповнення квот для товарів з вищим ступенем переробки. Крім того, фактичний експорт для частини квот значно переважає безмитні поставки в межах квот.

–                  Які саме квоти використали українські експортери?

–                  У нинішньому році українські експортери використовують можливості 31 з 40 тарифних квот. На середину травня нинішнього року, наприклад вже повністю використано тарифні квоти мед, виноградний та яблучний соки, оброблені томати, ячмінна крупа та борошно, оброблений крохмаль. Не до кінця використано тарифні квоти на продукти переробки солоду та крохмалю і кукурудзу, зокрема, оброблену продукцію із зернових (65,5%), крохмаль (61,0%), яйця та альбуміни (50,0%), м’ясо птиці (50,0%), цукор (45,7%), часник (28,8%) та ін.

Загалом, українські компанії активно використовують можливості торгівлі з країнами ЄС. Якщо у 2016 р. експорт товарів до держав-членів ЄС здійснювали 13402 компанії, в 2020 р. –13 849 компаній. У січні-квітні 2021 р. 9 274 українські компанії здійснювали експорт до держав-членів ЄС.

Постійно зростає кількість підприємств виробників продукції тваринного походження. Для порівняння, у 2014 році 185 українських підприємств мали право експорту своєї продукції до ЄС, а станом на перший квартал 2021 року експортувати власну продукцію на ринок ЄС мають право вже 362 українських підприємства (з них 155 підприємств виробляють продукцію для споживання та 207 – нехарчову продукцію).

–                  Олександре Вікторовичу, в якому руслі розвивається торгівля з іншими країнами світу – Африки, Азії, Центральної та Південної Америки?

–                  Ринки, про які Ви запитуєте, є доволі складними для українських експортерів. На сьогодні ці країни охоплюють бл. 40% ринку експорту української продукції. І до сьогодні вихід на ці ринки був доволі ризиковим процесом для наших компаній. Однією з головних причин була відсутність можливості страхування українських вантажів. Ні одна страхова компанія не могла дати свої гарантії. В Україні був відсутній фінансовий інструмент підтримки експорту.

Нарешті такий інструмент долучається до торгово-економічної діяльності в Україні у практичній площині. Я маю на увазі  «Експортно-кредитне агентство» або ЕКА. Про необхідність і важливість «Експортно-кредитного агентства» розмови тривали вже багато років.

Нині ЕКА знаходиться на стадії переформатування. Для того, щоб «Агентство» могло виконувати функції страхування, перестрахування та гарантування українських експортерів, компенсувати прогалини страхового ринку для українських експортерів, необхідно було партнерство з банківськими установами. Зараз воно досягнуто з «Укргазбанк», «Укрексімбанк», «Кредитвест», «Ощадбанк», «Альфа-Банк», Bank Alliance, ін. Крім цього, ЕКА підписало Меморандуми про співпрацю з українськими банками також для спрощення доступу до фінансування малим та середнім підприємствам при здійсненні ними експорту товарів, послуг і робіт.

Хочу наголосити, що реальна користь від ЕКА буде також у тому, що «Агентство» зможе підтримати експортерів, які пропонують зарубіжним партнерам продукцію з високою доданою вартість, а не тільки сировинну. Наприклад, українські літальні апарати, судна, човни, залізничні локомотиви, рухомий склад та їх частини, фармацевтична продукція, одяг, фурнітура, готові продукти з борошна, молока, крохмалю та багато іншої продукції. Все це користується попитом на складних ринках країн, про які Ви запитуєте. Діяльність ЕКА зі страхування, перестрахування та гарантування українським експортерам їх успішності в торгівлі з країнами Африки, Азії, Центральної та Південної Америки.

–       На якій стадії своєї діяльності перебуває зараз ЕКА?

–                  З метою завершення процесу становлення системи корпоративного управління в ПАТ «Експортно-кредитному агентстві» Мінекономіки в 2020 та на початку нинішнього року, організувало та провело відкритий конкурсний відбір членів наглядової ради ЕКА, за результатами якого обрано наглядову раду «Експортно-кредитного агентства». Вже приведено у відповідність до Закону України «Про акціонерні товариства» Статут, Положення про наглядову раду, Порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду члена наглядової ради ПрАТ «Експортно-кредитне агентство».

–                  Якими фінансами буде володіти ЕКА для підтримки й страхування українських експортерів?

–                   З метою створення та забезпечення умов для експорту української високотехнологічної продукції, робіт та послуг та на виконання статті 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» в І кварталі 2021 року Мінекономіки розроблено та прийнято на засідання Уряду постанову Кабінету Міністрів України від 29.03.2021 № 268 «Про збільшення статутного капіталу приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство», якою передбачено збільшення статутного капіталу ЕКА на суму 1 млрд. 800 млн. грн шляхом емісії 1 млн. 800 тис. додаткових акцій існуючої номінальної вартості із збереженням у власності держави 100 відсотків таких акцій.

На сьогодні, Мінекономіки проводиться робота щодо завершення процедури докапіталізації ЕКА, після чого статутний капітал ЕКА складатиме 2 млрд. грн.

–                  За короткий термін роботи «Експортно-кредитного агентства» які є результати роботи?

–                  Вже укладено перші договори на страхування зовнішньоекономічних контрактів українських експортерів, а також сформовано портфель потенційних клієнтів на 250 млн. дол. США. Також «Агентство» разом з «Укрексімбанк» запровадили комплексну програму по страхуванню експортних кредитів. Запланований обсяг кредитного портфелю на старті програми становить 50 млн. грн. з подальшим збільшенням, враховуючи можливості ЕКА.

При цьому, ЕКА сформовано повний пакет документів та регламентуючих процедур (Технологічна карта погодження та підписання договорів страхування ЗЕД, перелік документів для укладання договору, анкета страхувальника, заява на страхування, договір страхування) по таких продуктах: страхування зовнішньоекономічного договору (контракту) та  страхування експортного кредитування; страхування тендерних гарантій.

Читайте також:Що дасть послуга Virtual security team для вашої компанії?На варті вашого здоров’я – 3 захисники імунітету«DIGITAL EXPO – УКРАЇНСЬКІ ТОВАРИ І ПОСЛУГИ» - ІНСТРУМЕНТ ІЗ ПОШУКУ ІНОЗЕМНИХ ПАРТНЕРІВ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ОФІСУОльга ДРАЧЕВСЬКА: Режим paperless у діїКоманда 33 MEDIA презентувала нове Міжнародне інформаційне агентство «Укрпрес-інфо» та нові національні проєкти«Nomad – чемпіон бездоріжжя, здатний дивувати. Підкори Україну з Nomad»Стефан СОФРОНІЄВ: «Кожен бізнесмен є «послом» своєї країни»ІРИНА ЗЕЛЕНІНА - Жінки-підприємниці столиціРаїса МИХАЙЛОВА - Жінки-підприємниці столиціСВІТЛАНА НАЩОКІНА - Жінки-підприємниці столиці

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis