укр eng
 

Онлайн-журнал

Стефан СОФРОНІЄВ: «Кожен бізнесмен є «послом» своєї країни»

«Двосторонні торговельно-економічні відносини між Болгарією та Україною протягом останніх років демонструють постійний позитивний розвиток. Підтвердженням сталого характеру є мінімальне падіння показника нашої торгівлі у 2020 році, навіть після змін, що відбулися у всьому світі внаслідок пандемії «Ковід». Обсяги взаємної торгівлі зростають, крім домінування кількох основних категорій, перелік товарів стає все більш різноманітним. Серед добре представлених українських товарів в Болгарії є товари із сегментів харчової промисловості, деревообробної та меблевої індустрії, металургії, машинобудування тощо», – розмовляємо із Стефаном Софронієвим, керівником офісу з торговельно-економічних питань (ОТЕП) Посольства Республіки Болгарія в Києві.

У свою чергу, болгарські виробники розглядають Україну як перспективний ринок, з великими масштабами із зростаючою купівельною спроможністю та попитом на високоякісну продукцію зі сторони споживачів. Серед болгарської продукції, що розповсюджується в Україні, є фармацевтичні та косметичні засоби, побутова хімія, продукти харчування та інші.

За останні роки спостерігається зростаючий інтерес зі сторони українських компаній, а також окремих інвесторів до ринку Болгарії. Цу пов’язано з найбільш сприятливим податковим середовищем в ЄС, яке пропонує наша країна, а також прямим внутрішнім доступом до ринку ЄС. Водночас цьому сприяють добре розвинені транспортні зв’язки між нашими країнами, а також майже повна культурно-психологічна подібність.

-         Пане Стефане, назвіть кілька цифр із різних сфер співпраці між Болгарією та Україною?

Як я вже зазначив, починаючи з 2016 року товарообіг між Україною та Болгарією неухильно зростав, досягнувши майже $1 млрд на рік у 2019-2020 рр.

Традиційно, сальдо зовнішньої торгівлі є на користь України.  У 2020 р. імпорт до нашої країни з України – близько 2% у показниках загального імпорту Болгарії. Разом з виробництвом українського металургійного сектору, який посідає лідируючі позиції в номенклатурі українського експорту до Республіки Болгарія, товарні групи з часткою понад 1% у загальному експорті України до нашої країни складають майже 20 номінацій. Це, наприклад, олії з різних олійних культур, запчастини та обладнання залізничного сектору, продукція деревообробної та меблевої промисловості, продукти харчування, напої тощо.

Експорт Болгарії в Україну в 2020 р. становить близько 1% від загального експорту нашої країни протягом року. У номенклатурі нашого експорту товарні групи з часткою понад 1% у загальному експорті Республіки Болгарія до України складають більше 30 номінацій, серед них продукти фармацевтичної та косметичної продукції, добрива,  супутні товари для потреб сільського господарства, побутова хімія, різні електроприлади (як опалення, так і охолодження), машинні масла та акумулятори, продукти харчування, напої тощо.

Станом на кінець 2020 р. загальна сума фінансових активів у Болгарії, що походять з України, перевищує 150 млн євро, а зареєстрованих компаній та торгових представництв за участю України загалом понад 1000.

У свою чергу, в Україні працює велика кількість болгарських компаній та компаній з болгарською участю, що визначається наявністю в країні найбільшої історичної болгарської діаспори за кордоном (понад 200 тисяч осіб за даними України станом на 2010 рік). На жаль, болгарські бізнесмени з нашої країни розглядають Україну як цікаве, але у значній мірі ризиковане місце для інвестицій. Це пояснюється випадками негативного інвестиційного досвіду протягом багатьох років, а також постійними випадками шахрайства при імпорті з України.

–                   У межах яких нових сфер, напрямків або поглиблення вже існуючих, Ви бачите перспективи співпраці між нашими країнами?

–                   З кожним днем ​​у Києві мене продовжує вражати високий рівень проникнення  високих інформаційних технологій. Це – підтвердження того, що в Україні надзвичайно багато висококваліфікованих ІТ-спеціалістів, а також свідчить про те, що культура сучасних технологій особливо запитувана для розвитку передових країн. Я також хотів би зауважити, що якість послуг (торгівля, готелі та ресторани, технічне обслуговування тощо) за 3 роки мого перебування тут у багатьох аспектах досягла рівня, про який багато інших країн  можуть тільки мріяти.

Беручи до уваги успіхи Болгарії у відповідних галузях за останні роки, я вважаю, що серед сфер співпраці, у яких у нас є додатковий потенціал для партнерства, це – ІТ та високі технології, машинобудування та, зокрема, автомобільна промисловість, туризм (серед яких готельний та ресторанний бізнес), меблева промисловість, будівництво, сільське господарство тощо.

Пане Стефане, Ви вже кілька років живете та працюєте в Україні. Чи можете ви навести деякі приклади ваших досягнень за роки роботи в Україні, конкретних подій, ініціатив тощо?

Проведення та участь у різних заходах у сфері наших двосторонніх торговельно-економічних відносин є невід’ємною частиною роботи ОТЕП. За ці роки відбулося низка таких визнань, як подяка за партнерство з Київською торгово-промисловою палатою та ТПП України, іншими бізнес-структурами в Україні та Болгарії.

На ринок України надійшли нові болгарські товари, інші збільшили свою присутність.

Туризм – це сфера, яка також підпадає під сферу професійних зобов’язань ОТЕП. Партнерство між нашими двома країнами зміцнилося, оскільки українські туристи, які відвідують Болгарію, вже назавжди входять у категорію топ-6, які відвідують нашу країну. Наша країна стає все більш популярною в Україні як місце для гірськолижного/зимового туризму, у кості лікувального курорту та бальнеології (SPA & Balneology),  також для активного туризму та гольф-туризму тощо.

Свідченням успішної роботи над розвитком двосторонніх торговельно-економічних відносин між Україною та Болгарією є нагорода ОТЕП-Україна у 2020 році – найкращий ОТЕП Республіки Болгарія у світі. Конкурс є щорічною традицією Болгарської торгово-промислової палати та Міністерства економіки Республіки Болгарія визначати найкращих 6 ОТЕП Республіки Болгарія за кордоном.

Не могли б ви поділитися своїми планами?

У Болгарії  є кілька відомих висловів, значення яких полягає у тому, щоб не поспішати з оголошенням планів і намірів, як наприклад: «Не кажи гоп, поки не перескочиш». Зазначу лише, що на даний момент ми працюємо з Торгово-промисловою палатою над створенням Українсько-Болгарської ділової ради до структури, яка б охоплювала компанії, пов’язані з Болгарією в Україні.

Незабаром, сподіваюся, будуть приємні сюрпризи для професіоналів та поціновувачів  якісного вина в Україні, пов’язані, звісно з нашими чудовими болгарськими винами.

Посольство Болгарії – частий гість Київської ТПП. Кілька слів про співпрацю з Палатою столиці України.

Київська ТПП – один з наших основних ділових партнерів в Україні, який регулярно співпрацює в обміні інформацією щодо торговельних запитів, нових питань комерційного та економічного характеру, спрямованих на підтримку діяльності компаній з обох сторін. Палата не раз проводила ефективні професійні міжнародні заходи, від яких завжди були практичні результати. Користуючись нагодою, хочу ще раз подякувати за Почесну Грамота, отриману від керівництва Київської ТПП за особистий внесок у розвиток зовнішньоекономічних зв’язків підприємств-членів Київської ТПП, а також за можливість відсвяткувати Національне свято Республіки Болгарія 3 березня 2020 року, яке відбулося у стінах Київської торгово-промислової палати, що співпало з проведенням Міжнародного Трейд-Клубу, який традиційно проводиться у Київській ТПП. Вийшло дуже гарне та приємне поєднання! 

–                   Ваші побажання читачам журналу BUSINMESS PANORAMA – бізнесменам України та Болгарії?

–                   Майже 2 роки ми живемо в надзвичайно турбулентні часи. Це вимагає нетрадиційних підходів та додаткових зусиль, щоб вижити і навіть більше – щоб розвивати бізнес та ініціативи. У зв’язку з цим, я бажаю українським та болгарським бізнесменам мотивації, енергії та творчості. Я закликаю до справедливості та принциповості у бізнесі. Слід також мати на увазі, що кожен бізнесмен є «послом» своєї країни, а отже має докладати максимальних зусиль для її належного та гідного представлення.

Стефан Софронієв, керівник офісу з торговельно-економічних питань (ОТЕП) Посольства Республіки Болгарія в Києві, Україна, з 2018 року.

Попередній мандат в ОТЕП у Посольстві Республіки Болгарія в Бейруті, Ліван. У 2014 році ОТЕП–Бейрут був нагороджений серед 6-ти найкращих ОТЕП Республіки Болгарія за кордоном.

У 2020 році ОТЕП-Україна (включаючи ОТЕП консульства Республіки Болгарія в Одесі) нагороджений першим місцем.

Серед сфер співпраці, у яких у нас є додатковий потенціал для партнерства, це – ІТ та високі технології, машинобудування та, зокрема, автомобільна промисловість, туризм (серед яких готельний та ресторанний бізнес), меблева промисловість, будівництво, сільське господарство

Читайте також:Що дасть послуга Virtual security team для вашої компанії?На варті вашого здоров’я – 3 захисники імунітету«DIGITAL EXPO – УКРАЇНСЬКІ ТОВАРИ І ПОСЛУГИ» - ІНСТРУМЕНТ ІЗ ПОШУКУ ІНОЗЕМНИХ ПАРТНЕРІВ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ОФІСУОльга ДРАЧЕВСЬКА: Режим paperless у діїКоманда 33 MEDIA презентувала нове Міжнародне інформаційне агентство «Укрпрес-інфо» та нові національні проєкти«Nomad – чемпіон бездоріжжя, здатний дивувати. Підкори Україну з Nomad»ІРИНА ЗЕЛЕНІНА - Жінки-підприємниці столиціРаїса МИХАЙЛОВА - Жінки-підприємниці столиціСВІТЛАНА НАЩОКІНА - Жінки-підприємниці столиціЄВГЕНІЯ МОСТОВЕНКО - Жінки-підприємниці столиці

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis