укр eng
 

Онлайн-журнал

Використання преференцій у торгівлі з країнами ЄС

Генеральний директор Групи Компаній «Капітал» Віта МІРОШНИЧЕНКО

Трохи більше 2-х років між Україною та Євросоюзом діє режим вільної торгівлі. Однак багато учасників ринку до сих пір не знають, як з вигодою для свого бізнесу скористатися можливостями, які можна отримати з Угоди про Асоціацію Україна-ЄС.

Випадки необізнаності призводять до непорозумінь при митному оформленні, затримок поставок, переплат та інших негативних наслідків.

Користуватися пільговим режимом зони вільної торгівлі можливо при дотриманні 3-х основних умов:

– товар, що імпортується в Україну, повинен мати походження з країн ЄС. Товар, що експортується в ЄС, повинен бути українським

– необхідно обов'язково мати документи, що підтверджують країну походження товару

– обов'язковою умовою також є пряме транспортування з ЄС в Україну або навпаки.

Здавалося б, все просто. Однак навіть у цих трьох пунктах з'являються різночитання. Наприклад, щодо терміну «походження товару»? Чи можна купити китайські олівці, упакувати їх в українські коробки і відправити в ЄС по режиму вільної торгівлі? А якщо вироблений у Німеччині товар відправляють з Польщі, чи діють пільги?

Важливо пам'ятати, що Європейський Союз являє собою єдиний економічний простір. Не має значення, звідки вам відвантажують товар. Він може бути вироблений у Франції або Німеччині, а відправлений з Іспанії або Польщі. Головна умова для збереження принципу прямого транспортування– товар вироблений у ЄС і відправлений з ЄС. Варто також пам'ятати, що не всі європейські країни є членами ЄС. Норвегія та Швейцарія, наприклад, до Європейського Союзу не входять.

Інше питання – походження. Сучасна економіка, як відомо, носить глобальний характер. І тому дуже важко знайти хоча б один товар, який на 100% вироблений у певній країні. Навіть у найпростіших виробах з'являються комплектуючі, сировина, барвники та інші компоненти виготовлені у третіх країнах. Згідно з діючими нормативним актами, можна ідентифікувати походження товару як українського чи як виробленого в ЄС, коли:

– у даному економічному просторі повністю вироблені всі складові частини, елементи та агрегати

– товари виготовлені за принципом кумуляції із сировини і матеріалів, що мають походження з третіх країн, але пройшли достатню переробку на їх території

– коли європейський товар вироблений з українських матеріалів або навпаки, при цьому обсяг переробка не має значення.

Як підтвердити походження товару?

Припустимо, компанія-імпортер (або експортер) визначила для себе, що походження товару дозволяє застосувати до нього преференційний режим. Як це оформити на митниці? Для цього існує три основні шляхи:

– отримати сертифікат з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1»

– скласти декларацію-інвойс на партію товару, загальна вартість якої не перевищує 6 тисяч євро

– отримати статус уповноваженого експортера та експортувати на пільгових умовах великі партії товару згідно декларації-інвойсу без прив'язки до суми інвойсу і не надаючи додатково сертифікат з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1».

Як не дивно, багато підприємств, що працюють на міжнародному ринку, не знають, що не обов'язково отримувати сертифікат. Не всі також знають, як правильно оформляти декларацію-інвойс. Насправді, правила її заповнення докладно розписані в Додатках до Угоди між Україною та ЄС. Там же чітко сформульована необхідна фраза для отримання преференційного режиму і вказана на всіх мовах тих країн, які підписали Угоду. Міняти фразу, переставляти місцями слова, щось упускати або додавати від себе не можна. У таких випадках митні органи відмовляють у праві скористатися пільгами. Для ідеального сценарію митного оформлення із застосуванням пільг, весь текст фрази потрібно вписувати слово в слово, буква в букву в той товаро-супровідний документ, який буде надано для митних цілей.

При цьому декларація-інвойс може бути складена на рахунку або рахунку-проформі, повідомленні про доставку або пакувальний лист. Для здобуття пільг досить лише одного документа з підтвердженням преференційного походження. Підприємці з Євросоюзу давно звикли до таких простих процедур. Проте вони розуміють, що несуть повну відповідальність за достовірність наданої інформації, а спроби обдурити митницю загрожує негативними наслідками.

Митні органи можуть відмовити в отриманні преференційного статусу товарів на прикладі імпорту товарів в Україну, якщо:

– порушено правило прямого транспортування. Наприклад, товар, вироблений в ЄС, ввозиться в Україну транзитом через країну, яка не є асоційованим членом ЄС

– повністю відсутнє підтвердження походження товару: немає ні сертифіката з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1», ні декларації-інвойсу

– товар вироблений за межами ЄС (США, Македонія, Туреччина та ін.)

– відомості, зазначені в документі про походження, не відповідають інформації в товарно-супровідних документах. Наприклад, в декларації-інвойсі зазначено Німеччина, а в пакувальному листі - Китай

– документи для отримання преференцій подані в строк, що перевищує 4 місяці з моменту складання документа, який підтверджує преференційне походження

– документи подаються з порушенням правил, встановлених в країні-одержувачі.

Як уникнути проблем з митницею?

Іноді до нас звертаються імпортери, які скаржаться на труднощі митного оформлення товару за преференційним статусу в рамках Угоди з ЄС. Мовляв, чиновники не приймають документи і не дозволяють оформляти вантажі за ставками, які передбачені Угодою. Насправді, у митних органів є не так багато підстав не прийняти декларацію-інвойс або сертифікат з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1». Ці підстави цілком легітимні. Наприклад, причинами відмови в прийнятті декларації-інвойс можуть стати:

– невідповідність тексту декларації-інвойсу встановленим вимогам Угодою

– декларується партія товару вартістю понад 6 тис. євро без наявності у відправника номера уповноваженого експортера або сертифіката форми «EUR.1»

– насправді виявляється, що товар походить з країни, яка не є учасником Асоціації Україна-ЄС.

На відміну від декларації-інвойсу, сертифікат з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1» видається митними органами країни відправника. Але його можуть не прийняти до оформлення, якщо:

 – бланк сертифіката не відповідає встановленим вимогам (наприклад, порваний, зім'ятий, забруднений і т. д.)

– закінчився термін дії сертифіката з перевезення товарів форми «EUR.1»

– неможливо ідентифікувати товар

– незаповнені всі необхідні графи або відсутня печатка митного органу країни відправки

– товар відбувається або ввозиться з країни, яка не є учасником Асоціації «Україна – ЄС»

– засвідчений підпис митного органу відрізняється від того, який заявлено в сертифікаті

– є обґрунтовані сумніви у достовірності наданої інформації.

Що робити, якщо митниця не приймає документи? Не панікувати, не затримувати товар на митниці зі спробами виправити всі неточності «на колесах», а оформляти його у звичайному порядку, без пільг. Нічого страшного, що ставка мита буде вище, ніж преференційна. У вас є час, щоб відновити преференційний режим.

Якщо у вас відбулося оформлення за повними ставками, відповідно до статті 301 Митного кодексу України та Угоди про Асоціацію у вас є цілих 4 місяці, щоб все виправити. Завжди можна попросити своїх зарубіжних партнерів правильно оформити документи і передати їх в Україну. Навіть якщо велике мито ви вже заплатили, гроші можна повернути. Не бійтеся працювати таким чином. Гроші дійсно повертають. У нашій практиці ця процедура займала від 20 днів до 1 місяця. Найголовніше – правильно організувати процедуру.

Повертати гроші ми радимо у два етапи. Тут важливо чітко визначити порядок дій, щоб повернення грошей не затримувалося з причин відсутності необхідних документів для відновлення преференції. Отже, спочатку потрібно подати на митницю заяву на внесення змін до оформленої митної декларації. Коли застосування преференційного режиму буде підтверджено, пишемо заяву про повернення переплачених сум. Не прийняти її не мають права. Далі можна періодично нагадувати про себе, «щоб співробітник митниці лягав спати і вставав з вашим ім'ям на вустах». Таким чином, ви переможете будь-яку бюрократію. Це перевірено нашою Групою Компаній «Капітал».

Сертифікат або статус уповноваженого?

Оскільки звичайна декларація-інвойс дозволяє ввозити товар вартістю всього до 6 тисяч євро, у компанії з'являється вибір: або постійно дробити партії, що не завжди можливо, або отримати право ввозити на пільгових умовах будь-яку кількість товару. Тут також є два шляхи: оформляти сертифікати з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1» або отримувати статус уповноваженого експортера. І перше, і друге не є складними процедурами.

Статус уповноваженого експортера надається компаніям в митних органах за таких умов:

– компанія має досвід зовнішньоекономічної діяльності не менше 1 року

– раніше не були виявлені порушення правил експортно-імпортних операцій

– товар, за яким надається статус уповноваженого експортера, має відповідне походження (потрібно надати необхідне документальне підтвердження)

– уповноважений експортер гарантує можливість моніторингу виробництва товару в будь-який момент на першу вимогу митних органів.

Остання умова - найважливіше! Як тільки на митниці захочуть вас перевірити, ви беззаперечно повинні надати таку можливість. Ця норма регламентована порядком отримання статусу уповноваженого експортера, затвердженим наказом Міністерства Фінансів. Статус уповноваженого експортера надається протягом 30 днів з моменту подачі заявки.

Сертифікат з перевезення (походження) товарів форми «EUR.1» видається на кожну поставку товару за заявою експортера. Повний пакет документів, що підтверджує походження товару, потрібен тільки для першого оформлення. Якщо в подальшому ви регулярно ввозите ті ж самі вантажі, досить буде подати чергову заяву і отримати сертифікат. В цьому випадку, компанія також повинна бути готовою надати можливість проведення перевірки на першу вимогу митних органів.

Коли ж статус уповноваженого експортера або сертифікат може не вимагатися? У випадках, якщо партія товару не перевищує 6 тисяч євро, або коли сам товар не має преференційного статусу. Наприклад, ставка мита дорівнює нулю. Навіщо ж вам ще пільги?

Раджу вам, уважно вивчати умови експортно-імпортних операцій щодо Митного кодексу та Угоди про Асоціацію. Вимагайте і працюйте з коректними і саме тими документами, які дійсно потрібні для підтвердження преференції, перевіряйте все заздалегідь. Якщо виникають помилки, відновлюйте режим вільної торгівлі і користуйтеся тими перевагами, які Україна вже отримала від процесу євроінтеграції.

Читайте також:Що дасть послуга Virtual security team для вашої компанії?На варті вашого здоров’я – 3 захисники імунітету«DIGITAL EXPO – УКРАЇНСЬКІ ТОВАРИ І ПОСЛУГИ» - ІНСТРУМЕНТ ІЗ ПОШУКУ ІНОЗЕМНИХ ПАРТНЕРІВ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ОФІСУОльга ДРАЧЕВСЬКА: Режим paperless у діїКоманда 33 MEDIA презентувала нове Міжнародне інформаційне агентство «Укрпрес-інфо» та нові національні проєкти«Nomad – чемпіон бездоріжжя, здатний дивувати. Підкори Україну з Nomad»Стефан СОФРОНІЄВ: «Кожен бізнесмен є «послом» своєї країни»ІРИНА ЗЕЛЕНІНА - Жінки-підприємниці столиціРаїса МИХАЙЛОВА - Жінки-підприємниці столиціСВІТЛАНА НАЩОКІНА - Жінки-підприємниці столиці

Календар подій

Березень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis