укр eng
 

Новини Київської ТПП

Підсумки зустрічі Круглого столу: «Бюро економічної безпеки працює.Чи сталося, як гадалося?»

23 травня цього року в Київській торгово-промисловій палаті відбулася зустріч у форматі Круглого столу з обговорення питання: «Бюро економічної безпеки працює. Чи сталося, як гадалося?», яка була організована Комітетом з питань безпеки ведення бізнесу Київської ТПП.

У роботі Круглого столу взяли участь:

Члени комітету з питань безпеки ведення бізнесу, керівники підприємств, представники асоціацій, бізнесових і фінансових структур, підприємці та науковці. 

Модератор заходу - Голова Комітету з питань безпеки ведення бізнесу КТПП, Голова АО «Яр.ВАЛ» Йосип Бучинський, Заступник голови Комітету з питань безпеки ведення бізнесу КТПП, Керуючий партнер «BSB Partners» – Валерій Буняк.

Запрошені гості:

  • Ольга Василевська-Смаглюк – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, співавтор Закону України «Про Бюро економічної безпеки України»;
  • Герман Анісімов – суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, секретар третьої судової палати. 
  • Михайло Вайнагій – завідувач сектор організаційно-протокольного забезпечення заходів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.
  • Павло Слободянюк – суддя Шевченківського районного суду м. Києва;
  • Грігол Катамадзе – Президент ВГО «Асоціація платників податків України», Віце-президент Асоціації платників податків Європи. 
  • В’ячеслав Некрасов – д.ю.н., професор Національної академії внутрішніх справ, радник Президента ВГО АППУ;
  • Володимир Бублей – Президент Української асоціації вторинних металів
  • Ігор Хіргій – Асоціація "Паливно-енергетичного бізнесу"
  • Ірина Тихоненко – судовий експерт-економіст ГО "Асоціація Незалежних Судових Експертів України".
  • Ірина Педь – Керуючий партнер – Генеральний директор ТОВ "ЕКСПЕРТНА ГРУПА "ЕС ЕНД ДІ", (доктор економічних наук, експерт судово-економічної експертизи).
  • Оксана Журба – редактор, журналіст «Юридична Газета».

Київська ТПП об’єднала більше 50 учасників Круглого столу, крім того - до трансляції онлайн приєдналось понад 20 учасників-членів палати. 

Відкрив засідання Круглого столу і привітав учасників зустрічі Віцепрезидент КТПП Віталій Майстренко, який ретроспективно нагадав про події трирічної давнини, коли підприємці збиралися саме в цій залі для обговорення проекту закону створення Бюро фінансових розслідувань. В той час учасниками Комітету, фахівцями та експертами були напрацьовані пропозиції, які надіслані до відповідних Комітетів Верховної Ради України. Проте, на сьогоднішній день робота Бюро відрізняється від початково запропонованого функціоналу відомства. У березні 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про Бюро економічної безпеки України» № 1150-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 28 січня 2021 року. 

Модератор заходу – Йосип Бучинський поінформував, що за час функціонування відомства представниками Комітету детально проаналізовано діяльність Бюро та ефективність закріплених за ним функцій. Тож дискусія Круглого столу була навколо цього питання.

Головний доповідач – заступник голови Комітету Валерій Буняк зупинився на основних проблемах, які перешкоджають досягненню основної мети створення Бюро економічної безпеки, а саме: усунення дублювання функцій різних правоохоронних органів у сфері економіки, у першу чергу в розслідуванні податкових злочинів, і недопущення тим самим невиправданого тиску на бізнес. Серед проблем він зазначив наступні:  розслідуванням злочинів у сфері економіки займаються, крім БЕБ, також органи ДБР, Національної поліції та навіть Служби безпеки України, та, як наслідок, зловживання з підслідністю, які мають різні форми.

У своїй доповіді пан Буняк наголошував на проблемних питаннях арешту рахунків і активів, що на практиці є найбільш розповсюдженою формою тиску правоохоронців на бізнес. Доповідач запропонував внести зміни до ст. 424 КПК України та допустити касаційне оскарження ухвал слідчого судді  (після апеляційного перегляду) або апеляційного суду про арешт майна (рахунків і активів) третіх осіб. Також доповідач запропонував до обговорення перелік змін до статей 171 і 173 КПК України.

Заслухали промову Максима Беспалова - адвоката, члена Комітету з безпеки ведення бізнесу КТПП, члена ТСК ВРУ з питань реформування БЕБ, який проаналізував один з інструментів Бюро які створюються співробітниками Бюро економічної безпеки в ході їх розслідувань. Мова йшла про Аналітичний продукт. На думку доповідача, проблемою цих аналітичних продуктів є те, що вони зазвичай містять особисті дані та іншу інформацію, отриману з баз з обмеженим рівнем доступу, і в той же час не мають обмежень у доступі до викладеної в них інформації (крім випадків, коли вони долучені до матеріалів справи). Спосіб вирішення даної проблеми – встановлення грифу «Для службового користування» для таких матеріалів за прикладом узагальнених матеріалів Держфінмоніторингу.

З проблемних питань судових розглядів та судової практики виступили:

Герман Анісімов – суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, секретар третьої судової палати. 

Павло Слободянюк – суддя Шевченківського районного суду м. Києва;

Народний депутат України Ольга Василевська-Смаглюк, яка була співавтором Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» та наразі входить до складу Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, висловила готовність до практичної та конструктивної взаємодії з бізнесом в процесі підготовки змін та доповнень до Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», які дадуть змогу ефективному перезавантаженню БЕБ,  гарантуючи справедливість та прозорість його діяльності.

Майже всі учасники Комітету та запрошені гості активно долучилися до обговорення проблем роботи Бюро. Засідання Круглого столу відбулося конструктивно, у форматі діалогу. Учасники мали змогу обмінятися думками та напрацюваннями щодо необхідності вирішення нагальних проблем  функціонування Бюро економічної безпеки. Всі пропозиції та зауваження будуть узагальнені Комітетом з питань безпеки ведення бізнесу при КТПП та надіслані до відповідних органів законодавчої та виконавчої влади.

Перегляд дискусії Круглого столу - за посиланням:

https://youtu.be/d6Crl5gq9yc

Дякуємо Комітету з питань безпеки ведення бізнесу, співробітникам Київської ТПП, які були залучені до організації заходу. Дякуємо запрошеним гостям, фахівцям і експертам за активну позицію в обговоренні важливих питань для бізнесу та юридичної спільноти. 

Читайте також:Семінар комітету МСБ: Новий закон про мобілізацію: зміни та новації про які має знати бізнесКиївська торгово-промислова палата відвідала унікального члена-виробника еко-косметикиШанс заявити про себе: долучайся до конкурсу «Столичний стандарт якості»!Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis