укр eng
 

Новини Київської ТПП

Місяць кібербезпеки: влада та бізнес визначили шляхи сприяння захисту кіберпростору України

 У зв'язку з повномасштабним вторгненням росії, захист кіберпростору став одним із пріоритетних завдань для уряду та суспільства. При підтримці ТПП України, а також за участі Київської ТПП та багатьох інших державних установ та бізнес компаній, стартував п'ятий Місяць кібербезпеки.

 

6 жовтня 2022 року традиційно у Київському коледжі зв'язку відбувся День кібербезпеки для студентів вищих навчальних закладів "Кібервійна з росією: освіта в умовах нових викликів та загроз. Нове вікно можливостей для студентів". Модератором виступав Володимир Коляденко - голова Антикризового центру кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України, віцепрезидент Київської ТПП. Мета заходу полягає у підвищенні поінформованості стосовно різних загроз які існують у кіберпросторі, передачі цінних практичних знань, досвіду та надання можливостей для студентів у період війни.

«Війна породила дуже багато нових викликів. Вона показала, що сьогодні можна перемагати не тільки бойовою живою силою та технікою, а в першу чергу і технологіями. З’явилися нові технологічні треки, кейси, абсолютно нові можливості», - заявив Володимир Коляденко.

 

 

У своєму виступу Заступник Секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Демедюк наголосив на важливості підтримки процесу навчання, обміну та поширення практичного досвіду серед різних верств суспільства, який згодом зміцнюватиме твердження стосовно високої роботи українських фахівців у сфері кібер та IT безпеки.

«В умовах війни немає часу на зволікання на будь-які інші теми крім навчання та обміну досвідом. Це важливо, особливо обмінюватись досвідом. Чому важливо? Тому, що ми здобуваємо його з коліс, на практиці, у бойових умовах. І писати наукові статті, літературу — це вже буде згодом, після перемоги.

Зараз ми повинні одночасно обмінюватися, показувати свої навички. А також ми повинні ніколи недооцінювати нашого ворога, бо у недооцінці і є наша слабкість. У таких бойових умовах ворог завжди є сильнішим, і ця теза завжди буде фігурувати на таких заходах».

Про внесення вкладу в обороноздатність держави через кібергігієну, важливість розуміння її як інструменту та перспективі подачі заявок до кібервійськ розповів студентам Заступник Міністра оборони України з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації — Олег Гайдук.

 

«Є дуже прості рекомендації, використовуючи які можна убезпечити себе та державу. Тому що ворог сьогодні полює на персональні данні: на те, де хто чим і як займається. І на великих вибірках, на жаль, робляться такі висновки.

Сьогодні все що робиться, на 90% йде на оборону та відсіч агресії ворогу. Тому закликаю не бути осторонь від цього.»

Олександр Федієнко, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації поділився з аудиторією думками щодо перспектив законодавчого нормування питань й проблем кібербезпеки, відстеженню її механізмів та наслідків.

«Завдяки нашому Парламенту був ухвалений закон про критичну інфраструктуру, якої взагалі в нашій країні не було. Зараз ми напрацьовуємо зміни до цього законопроєкту, бо, на жаль, війна втрутилася в цю ситуацію». Високий рівень професіоналізму і чітке розуміння філософії роботи також є ключем до захисту кібербезпеки країни. Поряд з цим, стосовно розширення міжнародного співробітництва, реалізації перспективних кіберпроєктів, підвищенню професійної компетентності та відкриття центрів кібербезпеки говорив Заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту України Олександр Потій.

 

 

Зокрема, згадано розроблені фахівцями кіберполіції проєкти «Народний Месник» та «Мрія», мета яких, як зазначає Юрій Виходець - начальник Департменту кіберполіції Національної поліції, полягає у протидії пропаганді та ліквідації каналів комунікації росіян.

Представники освітнього сектору, включаючи Олександра Пучкова — начальника Інституту спеціального зв'язку та захисту «КПІ ім. І. Сікорського та Андрія Черняка — ректора Національної академії Служби безпеки України, удосконалили свою матеріальну технічну базу й створили нові освітні програми по кібербезпеці за стандартами НАТО, які враховувалися найкращими європейськими практиками.

Важлива думка звучала і щодо того, що багато практиків бачать зв'язок між бойовими діями на полі бою та онлайн.

Студенти також отримали поради від досвідчених бізнесменів-практиків Олександра Кулаковського та Івана Пєтухова стосовно того як бути на

«правильній стороні» при виборі роботи, важливості самостійного навчання та різниці між кібербезпекою та ІТ. Курс OSINT Academy, написаний у співавторстві з Дмитром Золотухіним, став допоміжним інструментом здобування інформації про вразливості російських збройних сил, держави та суспільства, використовуючи який можна забезпечити національну безпеку України.

 

 

Серед інших спікерів конференції виступали— Віталій Якушев, операційний директор компанії 10guards й Кіра Лебеденко, директор ТОВ « Секʼюріті Експорт Груп».

Проведення місячника кібербезпеки сприяє поширенню найкращого досвіду як у навчанні, так і в практичних навичках. Дотримання основних правил кібергігієни, підвищення поінформованості стосовно різних загроз які існують у кіберпросторі, ефективні способи підготовки майбутніх кадрів та мобілізація спільних зусиль - таким був консенсус конференції.

 Голова Антикризового центру кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України, віцепрезидент Київської ТПП Володимир Коляденко після виступів доповідачів анонсував продовження торішнього конкурсу «Кіберкозак», проведення форуму та виставок « Захистимо бізнес — захистимо Державу» та інших важливих івентів які будуть проходити протягом року.

 

Читайте також:Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"Участь у засіданні Комітету з питань експорту та інвестицій та Комітету з питань промисловостіЗапрошуємо Вас взяти участь в онлайн-конференції "Проблеми теплофізики та теплоенергетики"Відзначили видатних лідерів та фахівців харчової промисловості

Календар подій

Березень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis