укр eng
 

Новини Київської ТПП

Безпечний кіберпростір неможливий без взаємодії влади і бізнесу: у Києві пройшов IV Міжнародний форум з кібербезпеки

Майже кожні 40 секунд хакери атакують сайти органів державної влади у світі, а за останні п'ять років кількість кібератак збільшилась більш, ніж на 10%. Але найбільше страждає приватний бізнес, — стверджували експерти під час четвертого Міжнародного форуму “Кібербезпека - захистимо бізнес, захистимо державу”.

Представники влади, бізнесу та громадськості - близько тисячі учасників та 30 спікерів зібрались, щоб ознайомитись з потенціалом України в сфері кібербезпеки, обмінятись досвідом і актуальною інформацією для більш ефективної взаємодії бізнес-влада як однієї з основних складових цифрового перетворення держави.

Форум проходив в рамках Місяця кібербезпеки та був присвячений питанням державно-приватної взаємодії у розбудові безпечного кіберпростору в Україні.  Адже фахівці визначили, що довіра між державою і компаніями будується на основі взаємодії через співпрацю, надання бізнесу і громадянам рекомендацій та інструментів, які необхідні для підвищення їх безпеки і захисту.

У чотирьох секціях форуму говорили про питання кіберстійкості як основи безперервності бізнесу, побудову систем кіберзахисту в контексті вимог українського законодавства, управління ризиками в сучасній організації. Також учасники торкнулися тем сучасних безпекових технологій, стандартів захисту інформаційних систем, кібербезпеки в період COVID-19 та після.

Під час форуму наголошувалося на тому, що державно-приватна взаємодія є важливою складовою забезпечення реалізації положень Стратегії кібербезпеки України «Безпечний кіберпростір – запорука успішного розвитку країни». 

Створення державою і бізнесом єдиної системи захисту дасть можливість сформувати колективний імунітет від кібератак - вважає Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь. За його словами, фахівці Держспецзв’язку відзначають постійний приріст кіберінцидентів та кібератак на 10-12 відсотків кожного кварталу. Для кіберзловмисників не існує кордонів і різниці між державними чи приватними структурами. Тому створення дієвої системи кіберзахисту - це спільне завдання держави та бізнесу. 

«Кібербезпека – це не лише люди і технології. Це також взаємодія й інформування один одного про кіберінциденти, спільні дії щодо усунення наслідків, розроблення спільних політик», – підкреслив Віктор Жора - заступник Голови Держспецзв’язку. Він закликав бізнес надавати якомога ширшу інформацію про різного роду кіберінциденти. Для цього на базі Кіберцентру діє Урядова команда реагування на надзвичайні комп’ютерні події CERT-UA, яка працює не лише з державними, а й з приватними структурами. 

Відкриваючи форум, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк зазначив, що основною ціллю кібератак є приватний сектор, де відточуються інструменти нападу і «за вже готовими алгоритмами у подальшому атакуються й державні органи». Тому стале функціонування критичної інфраструктури залежить від ефективного державно-приватного партнерства та налагодженої взаємодії всіх стейкхолдерів.

«Ми плануємо запустити спільний майданчик для обміну інформацією, тож важливо при виявленні кіберзагрози не залишати її у таємниці у своїй організації, а ділились технічними характеристиками, - сказав він. 

Участь у заході взяв заступник начальника Департаменту кіберполіції Олег Заворотній. Він розповів, що кіберполіція надає допомогу бізнесу у протидії кібератакам, а також здійснює постійне навчання та ділиться практичним досвідом, здобутим на реальних кейсах:

«У частині налагодження взаємодії з бізнесом ми ставимо перед собою завдання спростувати установлений стереотип каральності правоохоронних органів, оскільки, на сьогодні, бізнес часто намагається вирішувати питання кібербезпеки самостійно, без залучення спеціалістів. Ми ламаємо стереотипи та показуємо свою відкритість до взаємодопомоги, формуємо поле взаємодовіри, на якому усі гравці – рівні».

Організаторами форуму традиційно є Торгово-промислова палата України, Державна служба захисту зв'язку та інформації, CIS Events Group Ukraine, за підтримки РНБО, Національного  координаційного центру кібербезпеки України та Департаменту кіберполіції Національної поліції України. 

“Місячник кібербезпеки в цьому році пройшов під гаслом “Зроби свій внесок у розвиток кібербезпеки і будь кіберрозумнішим”. Тому цього року ми надали роль популяризації знань, умінь, навичок в дітей, учнівської і студентської молоді і широкого загалу. Цьому сприяло те, що ініціатива Торгово-промислової палати проведення Місяця кібербезпеки на загальнонаціональному рівні була підтримана Указом Президента і затверджена в Стратегії кібербезпеки України” - наголосив віце-президент Київської торгово-промислової палати, голова Антикризового центру кіберзахисту бізнесу при ТПП України Володимир Коляденко. 

 

Україна накопичила великий досвід у сфері захисту інформації, адже за статистикою є однією з популярних країн для хакерських атак. Учасники Форуму напрацювали алгоритми швидкої адаптації до нових реалій, стратегії та ухвалення необхідних  рішень  для захисту від загроз із мережі.

Президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков заявив, що ТПП України виступає з ініціативою в рамках державно-приватного партнерства створити Національну платформу «Кібер SOS», основним завданням якої буде допомога постраждалим від кібернападів і шахрайства.

 Демо-зона заходу стала унікальним майданчиком для бізнес-промоцій та налагодження ділових контактів. Паралельно із виступами спікерів проходила національна виставка “Кібербезпека 2021”, де десятки кращих компаній галузі кіберзахисту продемонстрували свої останні рішення та нові розробки програмного забезпечення.

Крім цього, проходили кіберспортивні змагання по дисципліні CS:GO (Counter-Strike:Global Offensive) серед представників спільноти, студентства, приватного та державного секторів під назвою «Кібергерої».

Читайте також:Семінар комітету МСБ: Новий закон про мобілізацію: зміни та новації про які має знати бізнесКиївська торгово-промислова палата відвідала унікального члена-виробника еко-косметикиШанс заявити про себе: долучайся до конкурсу «Столичний стандарт якості»!Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis