укр eng
 

Новини Київської ТПП

Державно-приватна взаємодія в сфері кібербезпеки: нова стратегія та плани на 2021 рік

 В українському суспільстві існує потреба концептуального розуміння нової кібербезпекової реальності. Держава і бізнес повинні створити умови безпеки бізнесу в кіберпросторі, що розвивається. Бізнес із натхненням сприйняв інформацію про  розробку «Стратегії кібербезпеки України» і через торгово-промислові палати взяв активну участь в опитуванні, яке проводив Національний координаційний центр кібербезпеки (далі НКЦК) при РНБО України.

Комітет з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України забезпечував взаємодію з НКЦК і надавав пропозиції від бізнесу до положень Стратегії. 31 березня відбулося спільне засідання Комітету з Антикризовим Центром кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України, на якому підбили підсумки напрацювань до Стратегії  кібербезпеки України, визначили новий вектор співпраці з Кіберполіцією, обговорили плани по проведенню IV Місячника кібербезпеки в Україні, а також нові тенденції у поводженні з великими даними. 

Про основні положення нової Стратегії кібербезпеки в Україні доповів Володимир Звєрєв - заступник керівника Служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки - начальник управління інформаційної безпеки та забезпечення діяльності НКЦК. Він зазначив, що Стратегія має стати якісним вказівником із довгостроковим плануванням та встановленням чітких критеріїв реалізації завдань. Її мета - створення умов для безпечного функціонування кіберпростору, його використання в інтересах особи, суспільства, держави. Ключовими засадами є стримування, кіберстійкість, взаємодія. 

За його словами, для визначення стану кібербезпеки в Україні було проведено опитування, яке охопило 96 державних органів, 50 установ, організацій, ІТ-компаній, об'єктів критичної інфраструктури державної та приватної форм власності. Неабияку роль відіграли торгово-промислові палати, які долучили до опитування бізнес. Згідно з результатами, найбільш високими ризиками для функціонування національної системи кібербезпеки є:

  • недостатній рівень фінансового забезпечення;
  • відсутність систематичного планового підвищення кваліфікації працівників в сфері кіберзахисту;
  • відсутність програм впровадження передових технологій в сфері кібербезпеки тощо.

На основі опитування були сформовані такі пропозиції:

  • вдосконалення нормативно-правової бази;
  • нарощування кадрового потенціалу;
  • створення стійкої системи кіберзахисту, через побудову ефективної
  • організаційно-технічної моделі національної системи кібербезпеки;
  • підвищення ролі кібербезпеки в процесі цифрової трансформації держави.

Нова Стратегія кібербезпеки України визначатиме: кібербезпеку у глобальному контексті, стан реалізації Стратегії кібербезпеки на 2016-2020 рр., засади розбудови національної системи кібербезпеки, виклики та кіберзагрози, пріоритети забезпечення кібербезпеки, стратегічні цілі та завдання, напрями зовнішньополітичної діяльності України в сфері кібербезпеки, механізми реалізації Стратегії та забезпечення відкритості, виміри успіху.

До обговорення долучились і представники академічної спільноти - Володимир Лужецький - д. т. н., професор, завідувач кафедри технічного захисту інформації Вінницького національного технічного університету, а також  Євген Васіліу - д. т. н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, в.о. декана факультету Кібербезпеки, комп'ютерних і радіо технологій Державного університету інтелектуальних технологій та зв'язку.  Вони підтвердили важливість документу та відзначили, що в епоху цифровізації варто більше звертати увагу на кібербезпеку та додати її в навчальні плани для студентів всіх спеціальностей. 

Голова Комітету з електронних комунікацій при ТПП України, голова Антикризового центру кібернетичного захисту бізнесу, віце-президент Київської торгово-промислової палати Володимир Коляденко повідомив, що завдяки міцній державно-правовій основі - меморандумів про співпрацю із Апаратом Ради національної безпеки і оборони України, Національним Координаційним Центром Кібербезпеки РНБО, Комітет з почав активну підготовку організації і проведення IV Місячника кібербезпеки в Україні, IV Міжнародного форуму «Кібербезпека – захистимо бізнес, захистимо державу» та виставки «Кібербезпека 2021», що заплановані в жовтні цього року.

Ці заходи нададуть можливість донести  до громадянського суспільства, бізнесу, державних органів місцевого самоврядування основні положення «Стратегії кібербезпеки України», як однієї з основних складових цифрового  перетворення держави, економіки, бізнесу.

Читайте також:Семінар комітету МСБ: Новий закон про мобілізацію: зміни та новації про які має знати бізнесКиївська торгово-промислова палата відвідала унікального члена-виробника еко-косметикиШанс заявити про себе: долучайся до конкурсу «Столичний стандарт якості»!Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis