укр eng
 

Новини Київської ТПП

Темпи поширення кіберпандемії швидші, ніж пандемії Covid – ТПП України

Традиція щорічного проведення Місяця кібербезпеки отримала широку підтримку в суспільстві, надала можливість акцентувати увагу державних структур, бізнесу і суспільства на актуальності проблем, підтвердила ефективність державно-приватної взаємодії в розбудові безпечного кіберпростору в Україні. 6 жовтня відбулася ключова подія Місячника -  третій міжнародний форум «Кібербезпека – захистимо бізнес, захистимо державу», що зібрав у Торгово-промисловій палаті України (ТППУ) представників державних, громадських і бізнесових кіл.

Форум став платформою для обговорення шляхів допомоги компаніям будь-якого масштабу в оцінці, розробці і зміцненні своїх програм кібербезпеки для захисту бізнесу, просвіти та обміну досвідом, виявлення кращих практик в сфері інформаційної безпеки, налагодження міжгалузевого діалогу "Суспільство - Бізнес - Держава", надання дійсного поштовху в українському суспільстві  щодо підвищення уваги до кібернетичних загроз та шляхів їх подолання.

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков заявив, що ТППУ виступає з ініціативою прийняття рішення на державному рівні про проведення щорічно в жовтні, починаючи з 2021 року, Місяця кібербезпеки в Україні як загальнонаціонального заходу. «Маючи  широко розвинену інфраструктуру Торгово-промислова палата України, через свої Комітети, палати в регіонах, спільно з органами державної і виконавчої влади зможе зробити Місяць кібербезпеки в Україні національним майданчиком  обміну досвідом і дієвою інформацією для більш ефективної взаємодії бізнес-влада у кіберпросторі, що буде сигналом бізнесу і суспільству про особливу увагу України до нової кібербезпекової реальності, формуванню нової культури поведінки у кіберпросторі», - повідомив Геннадій Чижиков.

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь під час виступу на форумі представив присутнім новий проект - Експертну раду з питань інформаційної та кібербезпеки, яка має стати платформою об’єднання однодумців та потужним дієвим механізмом державно-приватного партнерства в сфері інформаційної та кібербезпеки. До створення Експертної ради були залучені Команда Міністерства цифрової трансформації, Ради національної безпеки і оборони, Держспецзв’язку та Служба безпеки України.

За словами Юрія Щиголя, робота новоствореного органу буде організована в 4 напрямах:

  • Розвиток організаційної системи забезпечення кібербезпеки шляхом посилення загальної ситуаційної обізнаності щодо інцидентів, вразливостей та загроз у середовищі державних установ, на об’єктах критичної інфраструктури, громадському сегменті.
  • Модернізація законодавчої бази, що викликано на основі недосконалості законодавчого регулювання системи кібербезпеки, застарілих підходах в частині використання КСЗІ. На даний час вже розпочато на платформі РНБО розробку Стратегії кібербезпеки держави.
  • Посилення функціональної спроможності технологічної інфраструктури кібербезпеки.
  • Удосконалення системи підготовки кадрів.

Держспецзв’язку забезпечуватиме інституціональну та організаційну підтримку роботи цієї ради та запрошує долучитися до її складу представників органів державної влади, академічної спільноти, приватного сектору, кіберспільноти. «Переконаний, що Експертна рада стане синергією зусиль однодумців, формуватиме нові ідеї, проекти, рішення в сфері забезпечення кібербезпеки, які ми разом будемо втілювати на практиці», - підкреслив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Місяць кібербезпеки - це прекрасна можливість для користувачів Інтернету різного віку і організацій взяти зобов'язання вжити заходів для захисту себе, клієнтів і своєї онлайн-інформації. З поширенням кіберзагроз існує ризик того, що споживачі втратять впевненість у конфіденційності своїх даних, що негативно позначиться на їх здатності здійснювати операції і бізнес в Інтернеті. В цьому впевнений голова Антикризового центру кібернетичного захисту при ТПП України, віце-президент Київської торгово-промислової палати Володимир Коляденко. «Ми повинні підготуватися до глобальної кіберпандемії, подібної COVID, яка буде поширюватися швидше і далі, а економічні наслідки широкомасштабного закриття цифрових технологій будуть навіть більшими, ніж те, що ми спостерігаємо в даний час. Темпи поширення кіберпандемії швидші, ніж пандемії Covid», - розповів він.

Держсекретар Міністерства цифрової трансформації Іван Турчак повідомив, що кібербезпека в Міністерстві цифрової трансформації відіграє ключову роль, адже головними цілями їх роботи є покриття і доступ кожного громадянина до мережі Інтернет, цифрова грамотність громадян, цифрова гігієна та безпека. Іван Турчак також презентував додаток «Дія 2.0» та вказав, що  його користувачами є понад 5 мільйонів людей, яким спрощено доступ до державних послуг.

Без взаємодії держави та приватного сектору неможливо побудувати ефективну систему кіберзахисту. На цьому наголосив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк. З вітальним словом до учасників Форуму у відеоформаті звернувся Секретар РНБО України Олексій Данілов. Він зазначив, що питання кібербезпеки та кіберзахисту сьогодні є ключовими на порядку денному державної політики, і державно-приватне партнерство є пріоритетом.

Говорячи про досягнення у питанні розбудови державно-приватного кібербезпекового партнерства, С. Демедюк наголосив, що провідну роль у цьому напрямі відведено Національному координаційному центру кібербезпеки при РНБО України.

«НКЦК - це перший робочий орган РНБО, що був створений після потужних атак, яких зазнала Україна за останні роки, - підкреслив він. - Ми довели, що у необхідний час можемо без бюрократичних перепон долучити до захисту держави приватний сектор. Тому що без бізнесу неможливо будувати ефективний кіберзахист».

Заступник Секретаря РНБО України зазначив, що особливо багато викликів для кіберпростору постало під час пандемії коронавірусної хвороби. «Саме пандемія змусила більшість суб’єктів швидкими темпами перейти на цифрову платформу та впроваджувати інновації», - сказав він, відзначивши зусилля Міністерства цифрової трансформації, яке надає «потужний поштовх проектам у сфері кіберзахисту».

З метою налагодження більш ефективного кібербезпекового співробітництва між державою та бізнесом заступник Секретаря РНБО України С. Демедюк та президент Торгово-промислової палати України Г. Чижиков підписали Меморандум про співпрацю між Апаратом РНБО України та Торгово-промисловою палатою України.

Спікерами форуму були понад 40 відомих профільних експертів з державних установ та бізнесу з України, США, Німеччини та Китаю. Основою дискусій стали питання як захистити кіберпростір держави, як забезпечити кіберзахист систем і технологій, ведення безпечного бізнесу в умовах Covid-19, шляхи формування нової культури поведінки у кіберпросторі та багато інших.  Організаторами заходу був Антикризовий центр кібернетичного захисту бізнесу та Комітет з електронних комунікацій при ТПП України спільно з компанією CIS EVENTS GROUP Ukraine.

Читайте також:Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"Участь у засіданні Комітету з питань експорту та інвестицій та Комітету з питань промисловостіЗапрошуємо Вас взяти участь в онлайн-конференції "Проблеми теплофізики та теплоенергетики"Відзначили видатних лідерів та фахівців харчової промисловості

Календар подій

Березень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis