укр eng
 

Новини Київської ТПП

В Україні розпочався Місяць кібербезпеки 2020

День кібербезпеки у вищих навчальних закладах України відкрив цьогорічний Місяць кібербезпеки. Участь у заході взяли понад три тисячі студентів, викладачів, аспірантів та фахівців в сфері кібербезпеки з усієї України.

Проведення Дня кібербезпеки є частиною підходу з просування ідей Місяця кібербезпеки в Україні, який за ініціативи ТПП України, при підтримці РНБО України, Держспецз’язку, Кіберполіції МВС вже третій рік поспіль проводиться в Україні та набуває все більших масштабів на національному рівні.

«Надійність і  конкурентоздатність України в сфері кібербезпеки залежить від рівня фахової підготовки молоді та формується в вишах, на кафедрах, лабораторіях та полігонах. Тому зв’язок і взаємодія бізнесу влади і суспільства з молоддю, з навчальними закладами, яку ми поклали в основу Місяця кібербезпеки, є ключовими. Наше спільне завдання – підняти рівень поінформованості суспільства і рівень компетентності і мотивації молоді», - поділився метою заходу голова Антикризового центру кіберзахисту бізнесу при ТПП України, віце-президент Київської торгово-промислової палати Володимир Коляденко.

Необхідність проведення Дня кібербезпеки для навчальних закладів України зумовлена тим, що підвищується попит на фахівців, які виконують функції аналізу безпеки інформаційних ресурсів, безпечного адміністрування і програмування. Ключові виші країни, які є головними осередками в країні з підготовки студентів за спеціальністю 125 кібербезпека, взяли участь у заході в онлайн-режимі. На зв'язок вийшли ректори  Київського коледжу зв’язку, НТТУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Інституту захисту інформації, Національного авіаційного університету, Вінницького національного технічного університету, Одеської національної академії зв’язку ім. О. Попова, Харківського національного університету радіоелектроніки. 

Ректор Харківського національного університету радіоелектроніки Валерій Семенець відзначив і проблеми, які існують в галузі. За його словами, з кожним роком збільшується кількість держзамовлень на навчання з кібербезпеки, що може призвести до його низької якості. Щоб цього уникнути, потрібно провести державну політику в області кібербезпеки. Це відноситься як до навчальних планів, так і до стандартів освіти.

Світлана Чечуро, директор Київського коледжу зв’язку, розповіла, що коледж є одним із найстаріших, що готують фахівців у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. В останні роки партнерські відносини коледжу з європейськими навчальними закладами набули якісно нового рівня, особливо із Інститутом телекомунікацій м. Лейпциг. Зростає матеріально-технічна база коледжу, зміцнюється науково-методичний потенціал.

Спікерами заходу були: заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Олександр Потій, заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової інфраструктури, електронних комунікацій та смарт-інфраструктури Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко; заступник керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки - керівник управління інформаційної безпеки Апарату РНБО України Володимир Звєрєв; перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Кропива; віце-президент УСПП, президент компанії «Адамант» Іван Пєтухов; екс-заступник голови правління банку «ПриватБанк» та «Райффайзен Аваль» Олександр Дрелінг; операційний директор компанії 10Guards Віталій Якушев; керівник навчального відділу ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» Міністерства інфраструктури Кіра Лебеденко.

Експерти доповідали на теми нової кібербезпекової стратегії держави, важливої ролі надійної кібербезпеки для ведення сучасного бізнесу, напрямків професійної освіти та сертифікації у сфері кібербезпеки, кібергігієни населення, питань кіберзахисту банківської сфери та інші.

Олександр Потій, заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, підтримав ініціативу Торгово-промислової палати та заявив про готовність співпрацювати та надати інституційну підтримку громадському сектору, який займається питаннями кібербезпеки. За його словами, Держспецзв’язок разом з РНБО вже працює над розробленням програми з кібербезпеки, в якій будуть закріплені положення для освіти й науки в тому числі. «Ми зараз обговорюємо ініціативу з керівниками вищих навчальних закладів – створення на базі вишів мережі центрів передового досвіду Cybersecurity Center of Excellence. Як показує європейська практика, ці центри стають регіональними осередками для впровадження передових знань і практик по кіберзахисту».

Збитки у світі від кіберзагроз сягають астрономічних значень і тому регулярний щорічний Місяць кібербезпеки повинен стати нормою і бути підтриманим на законодавчому рівні – вважає керівник управління інформаційної безпеки Апарату РНБО України Володимир Звєрєв. Він анонсував, що фахівці Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України розпочали розробку Стратегії кібербезпеки України. Серед пріоритетів реалізації такої стратегії – посилення спроможності національної системи кібербезпеки для ефективної протидії кіберзагрозам та розвиток державно-приватного партнерства.

 Голова підкомітету цифрової інфраструктури, електронних комунікацій та смарт-інфраструктури Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко підкреслив, що на сьогодні у держави відсутні закони про кібербезпеку: «Комітет з питань цифрової трансформації зараз розробляє новий закон про кібербезпеку і закон про критичну інфраструктуру. Я вважаю, що посадові особи, які прийшли працювати на об’єкти критичної інфраструктури, повинні нести відповідальність за витік даних. Ці зміни ми обов’язково внесемо до законодавства».

Організатором заходу виступив Антикризовий центр кіберзахисту бізнесу при ТПП України за підтримки РНБО України, Держспецзв’язку, Департаменту кіберполіції МВС України, ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» Міністерства інфраструктури, Київської торгово-промислової палати та Київського відділення Малої академії наук України.

Переглянути трансляцію можна тут

Наступним заходом у рамках Місяця кібербезпеки стане Третій щорічний Міжнародний Форум «Кібербезпека – захистимо бізнес, захистимо державу», що відбудеться 6 жовтня 2020 року у форматі онлайн https://cybersecurity-2020.ciseventsgroup.com/

Читайте також:Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"Участь у засіданні Комітету з питань експорту та інвестицій та Комітету з питань промисловостіЗапрошуємо Вас взяти участь в онлайн-конференції "Проблеми теплофізики та теплоенергетики"Відзначили видатних лідерів та фахівців харчової промисловості

Календар подій

Березень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis