укр eng
 

Новини Київської ТПП

5-річний рубіж пройдено: підбиваємо підсумки та визначаємо перспективи розвитку

На звітно-виборчій конференції членів Палати 5 лютого 2020 року підбили підсумки діяльності Київської торгово-промислової палати за 2015-2019 роки та обрали нові керівні органи.

До порядку денного заходу були включені наступні питання: доповідь про підсумки роботи організації за 2015-2019 роки, звіт Ревізійної комісії, обговорення перспективних напрямків роботи, обрання президента та керівних органів, нагородження активних членів Палати за довгі роки співпраці.

За результатами відкритого голосування президентом Київської торгово-промислової палати було обрано Засульського Миколу Васильовича.

За звітний період Київська ТПП здійснювала свою діяльність згідно Закону України Про торгово – промислові палати та Статуту. Палата сприяла економічному розвитку столичного регіону, працювала як потужний сервісний центр по наданню замовникам широкого спектру послуг. За 5 років діяльності можна відзначити позитивні зрушення та великі досягнення. З основними підсумками роботи ознайомив Микола Засульський, який виступив із доповіддю перед делегатами членів Палати.

На сьогодні Київська торгово-промислова палата поєднує представників різних галузей бізнес-спільноти у єдине ціле. Це і будівельні організації, і банки, юридичні та логістичні компанії, - усього 18 напрямків, а головне - це промислові підприємства та представники торгівлі. З’явилися і нові члени, які представляють інноваційну економіку – ІТ-сектор, електронну комерцію, кібербезпеку тощо. В цілому, упродовж 5 років прийнято 574 організації.

Київська палата має партнерські стосунки з багатьма організаціями, в тому числі з державними установами та міждержавними організаціями. Тут варто нагадати про довгострокову співпрацю з Київською міською адміністрацією, з якою підписаний відповідний Меморандум. Така практика поширилась і на взаємостосунки з районними адміністраціями, зокрема підписано Меморандум про співпрацю з Голосіївською і Шевченківською РДА та з міським Центром зайнятості.

Згідно зі статутними завданнями, одним з основних напрямків діяльності є міжнародна діяльність, що спрямована на розвиток економічного співробітництва членів Палати із закордонними діловими колами та просуванням продукції вітчизняних товаровиробників на зовнішні ринки. На сьогодні встановлено ділові відносини з 84-ма палатами світу, що надає можливість проводити спільні міжнародні заходи за участю членів Палат та сприяти підприємцям Києва у налагодженні прямих контактів з зарубіжними партнерами.

Палата є дійсним членом Ганзейського Парламенту, засновником Міжнародного економічного альянсу «Шовковий шлях», а також членом міжурядових економічних комісій з Литвою та Словенією, активно співпрацює з МЗС та посольствами України за кордоном.

Київська ТПП організовує національні експозиції українських виробників на міжнародних виставках, які охоплюють широку аудиторію. Якщо у 2015 році на виставці «Gulfood» починали з 5-ти учасників, то вже у 2019 році було 37 українських компаній, а площа експозицій збільшилась в 10 разів. Суми контрактів сягають десятків млн. доларів США. Окрім цього, організовувалися національні стенди на міжнародних виставках:

  • ANUGA , Кельн – виставка готових продуктів харчування і напоїв;
  • FHC China Китай - виставка продуктів, випічки, індустрії гостинності та супермаркетів;
  • Gulfood MANUFACTURING Дубай - спеціалізована виставка обладнання та технологій виробництва продуктів харчування і напоїв;
  • PLMA Aмстердам - торгова виставка.

Всього за ці роки у виставкових заходах взяли участь 500 компаній, які побували у 25 країнах світу, а 76 компаній брали участь безпосередньо зі своїми стендами.

Для реалізації практичних питань протягом 5 років проведено 44 засідання Президії, 9 засідань Ради Палати. Усього розглянуто понад 200 питаннь поточної та перспективної діяльності Київської ТПП.

Палата працювала як потужний сервісний центр по наданню замовникам широкого спектру послуг. Лише за останній рік скористалися можливостями Київської ТПП понад 45 тис. підприємців.

Тепер детальніше про послуги:

За звітний період оформлено близько 10 тис. актів експертизи та експертних висновків. Завдяки цьому вітчизняні підприємці мали можливість уникнути збитків, пов’язаних з невиконанням умов контрактів.

За 5 років оформлено понад 100 тис. шт. сертифікатів про походження товарів.

Це дало можливість іноземним контрагентам позбавитися додаткових митних платежів, тим самим сприяти підвищенню конкурентоздатності українських товарів.

Експерти відділу експертної оцінки та цінової інформації надали майже 7 тис. послуг з цінової експертизи контрактів та з визначення вартості товарів на внутрішньому ринку України.

За 5 років відділом штрихового кодування надано більше 50 тис.  послуг по присвоєнню штрихових кодів. Штрихове кодування є всесвітнім засобом ідентифікації товарів та їх маркування, що надає можливість автоматизувати її облік, транспортування, зберігання, касове обслуговування при продажу, що прискорює в десятки разів виконання цих операцій.

Відділ декларування оформив 8 тис. Комплектів вантажних митних декларацій та 6 тис. одиниць автопоїздів і контейнерів з вантажами.

Система добровільної системи сертифікації CERTEX дозволяє підтвердити якість запропонованих споживачу товарів, послуг. В системі акредитовано 11 органів з сертифікації продукції та атестовано 17 аудиторів . В звітному періоді видано більше 200 сертифікатів відповідності.

Відділ перекладів здійснив 624 замовлення на 35 мовах світу.

В звітному періоді юридичним відділом виконано 500 замовлень, основні з яких: видача сертифікатів форс-мажора, видача висновків про істотну зміну обставин.

Обсяг послуг з легалізації зовнішньоекономічних документів склав понад 10 000 документів комерційного характеру для 60 підприємств.

Особливою гордістю є створення за підтримки ЄБРР Центру інформаційної підтримки МСБ. Необхідно відмітити, що банк визначив в країні 15 таких центрів, що змагалися за участь в проекті. В цій конкурентній боротьбі, де враховувались прозорість роботи, розгалуженість членської бази, наявність технічних можливостей, по місту Києву перемогла Київська торгово-промислова палата. Вже було проведено  26 заходів для 1500 учасників в тому числі в м. Біла-Церква та м. Черкаси.

Центром бізнес-освіти реалізовано програму для 32 київських учасників «Україна – Австрія. Експорт до країн ЄС» з виїздом за кордон. Завдяки підписаному меморандуму з ТПП Нюрберга готуються вже 3-й рік експерти з енергоменеджменту. На сьогодні вже 40 учасників отримали сертифікат енергоаудитора, який діє в 36 країнах світу.

 Співпраця з містом Бон дає унікальну можливість користуватися базою експертів, яких нараховується біля 10 тис. осіб для направлення їх в різні галузі економіки України для консультування. Ця робота практично повністю фінансується урядом Німеччини. Вже 33 українських організації скористались цією можливістю. Всього через Центр бізнес-освіти пройшло 15 000 слухачів.

«Враховуючи більш ніж 400-річну історію палатівського руху, розгалужену мережу палат у світі, інституція палат є незмінним атрибутом розвитку економічної співпраці в глобалізованому світі. Тому Київська ТПП має абсолютно чітку перспективу розвитку в майбутньому. На сьогодні ми бачимо, що необхідно взаємодіяти з кожним членом Палати. Без цього ми не утримаємо свої лідируючи позиції», - наголосив президент КТПП Микола Засульський.

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков привітав Миколу Засульського із перемогою та зазначив, що Київська торгово-промислова палата своєю діяльністю показує чудовий приклад як треба розвиватися.  «У Київської торгово-промислової палати склалася дуже класна команда. Команда, яка любить традиції, яка працює системно, але яка думає і мріє про майбутнє, яка апелює тим, що хоче бути корисною для українського бізнесу. Я хотів би подякувати всьому колективу на чолі з Миколою Васильовичем, всім членам, всьому активу Палати і хотів би, щоб ви наступні 5 років нарощували членство, щоб на міжнародній арені Київська торгово-промислова палата звучала як провідна організація, що задає тренди».

Він підкреслив, що спільне завдання торгово-промислових палат  – це стати корисними та цікавими для нових напрямків - жіночого підприємництва, кібербезпеки, виробництва високотехнологічної промислової продукції, молодіжного підприємництва і для нових індустрій, які народжуються в Києві.

«Для нас дуже важливим є те, щоб бренд «Зроблено в Україні» був відомим. Тому один із наших головних викликів – це разом об’єднати зусилля, щоб показати, що Україна – це якість».  

Перспективами розвитку та основними акцентами діяльності палати на 2020-2025 роки на конференції визначено:

  • розширення членської бази;
  • формування Порядку денного (Business Agenda) - для органів місцевої влади;
  • представництво (адвокасі) інтересів членів Палати;
  • співпраця з бізнес-асоціаціями;
  • участь у громадських Радах та комітетах при центральних та місцевих органах влади;
  • впровадження сучасних підходів у бізнес-навчанні та перепідготовка кадрів для підприємств:
  • надання нових інноваційних послуг;
  • залучення іноземних інвестиційних проектів в регіон, робота з донорами та грантами;
  • сприяння підвищенню експортного потенціалу регіонального бізнесу.

5-річний рубіж діяльності Київської торгово-промислової  палати пройдено! Попереду ще багато звершень!

Зі звітом можна ознайомитись тут 

Читайте також:Семінар-практикум Київської ТПП: ключові виклики українського бізнесу в умовах санкцій та воєнного стануЗапрошуємо на спільне засідання Комітетів з експорту та інвестицій і безпеки бізнесуКомітет з питань безпеки бізнесу КТПП консультує: новели Кримінального кодексу України. Попереджений – значить озброєний.Зміни внесені в Кримінальний кодекс України у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в УкраїнуКомітет жінок-підприємців Київської ТПП : успішний старт у 2024 році!Страйк - це форс-мажор!"Податкові ризики підприємств та шляхи їх вирішення. Як зберегти гроші?"Участь у засіданні Комітету з питань експорту та інвестицій та Комітету з питань промисловостіЗапрошуємо Вас взяти участь в онлайн-конференції "Проблеми теплофізики та теплоенергетики"Відзначили видатних лідерів та фахівців харчової промисловості

Календар подій

Березень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis