укр eng
 

Київській торгово-промисловій палаті - 25 років!

Микола Засульський: «Гарантом нашого успіху є чистота, порядність та чіткість в роботі»

Спеціально до 25-річного ювілею з дня заснування Київської торгово-промислової палати, ми поспілкувались з людиною, основна справа життя якої була присвячена роботі в системі Торгово-промислової палати України. Президент Київської ТПП Микола Засульський стояв біля витоків розвитку палатівського руху в Україні, очолюючи Київську ТПП з дня заснування. За всі ці роки саме під безпосереднім керівництвом Миколи Васильовича, Київська торгово-промислова палата вийшла на рівень однієї з провідних в системі торгово-промислових палат. Сьогодні вона об'єднує в своїх рядах найбільшу серед регіональних палат кількість підприємств і організацій - майже 1200.

-          Як змінилась Київська ТПП з початку заснування? Чим ви найбільше пишаєтесь та чого вдалось досягти?

З початку заснування Київська торгово-промислова палата виконувала декілька напрямків роботи, головним з яких була експертиза товарів, сировини та устаткування, а також питання і консультації з зовнішньоекономічної діяльності. З цього ми фактично починали рухатись вперед. На сьогоднішній день ми професійно надаємо біля 50-ти різноманітних послуг. Найбільше я пишаюся тим, що в ці напрямки прийшли абсолютні фахівці своєї справи. Фаховість і професійність – це є запорука успіху будь-якої організації. Тому я найбільше пишаюсь тим, що з маленької, з точки зору напрямків роботи організації, ми виросли до потужної бізнес-асоціації, яка відома не лише в Києві, а й далеко за межами нашої країни. Ми починали з того, що нас майже ніхто не знав, а зараз ми маємо підписані 84 угоди про співпрацю з різноманітними торгово-промисловими палатами і організаціями багатьох країн світу. Реперною точкою можна назвати те, що рік назад на базі Палати був створений Київській клуб центральноєвропейських партнерських палат, до складу якого ввійшли 13 країн. Це величезний крок вперед за ці 25 років.

Київська торгово-промислова палата сьогодні - це поєднання демократичного напрямку роботи палати з власною вертикаллю. На мою думку, таке сполучення дає абсолютний результат. У нас є відчуття єдності команди, є корпоративний дух, що заточений на вирішення тієї чи іншої проблеми. Коли ставиться певне завдання, то я не маю прикладів його невиконання.  Ми завжди досягаємо своєї мети. Ми не дивимось на проміжний результат, ми вимагаємо кінцевий результат. Гарантія успіху нашої організації – це чистота, порядність та чіткість в роботі, тому що ми дуже цінуємо нашу бізнес-марку, наш бренд.  

-          25-річчя Київської торгово-промислової палати випало в такий складний період – пандемія коронавірусу, бізнес був змушений піти на карантин. Як Палата справляється з новими викликами?

Коли це сталося, ми в першу чергу подумали про людей. Корабель не зможе досягнути своєї мети, якщо не матиме професійної команди. Тому перші дії були направлені на збереження здоров’я нашого колективу. Це включало в себе комплекс різних протиепідеміологічних заходів: це і загальне інформування колективу про небезпеку захворювання, забезпечення засобами гігієни, індивідуальним масками, антисептиками, санітарна обробка поверхонь, кварцювання приміщень, переведення більшої частини колективу на дистанційний режим роботи. Окрім цього, ми забезпечуємо силами транспорту Палати підвезення працівників до стратегічно важливих наших підрозділів протягом уже 3-х місяців. Підтримувався зв'язок з нашими колегами і за кордоном, і в Україні. Були проведені спеціальні технічні заходи для проведення конференцій в онлайн-режимі.

-          Як ви оцінюєте бізнес-середовище в Києві і які задачі ставите перед собою?

За мене може відповісти офіційна статистика, адже столиця України потрапила до переліку п’яти міст із найбільшим прогресом за останні п’ять років у Глобальному індексі якості життя. Рейтинг підготував британський дослідницький центр The Economist Intelligence Unit. У місті впорядковано багато скверів, парків, проводиться ремонт мостів, доріг, встановлено нове енергозберігаюче освітлення, будується метро на Виноградар. За останні 5 років в Києві введено в експлуатацію більше 7 млн. кв. м житла. У загальному всеукраїнському рейтингу регіонів, який базується на соціально-аналатітичних дослідженнях, газета «Ділова Столиця» щорічно підводить підсумки розвитку регіонів по 20-ти суспільно значущих критеріях, використовуючи офіційні дані Держкомстату, такі як, експорт товарів, приплив прямих іноземних інвестицій, освоєння капітальних інвестицій, виконання будівельних робіт на душу населення та інше. В цьому рейтингу Київ впевнено займає 1-2 місце серед регіонів України. Крім того, Київ значно покращив свою позицію у рейтингу найбільших стартап-міст, посівши 34 місце у 2019 році та опинившись на рівні з Мадридом і Мельбурном. Ще у 2017 році столиця була на 63 місці.

Я не можу впевнено сказати що у нас все добре. Чому? Тому що є проблеми, мабуть, не тільки на рівні міста, а й на рівні держави. Вже третій рік фактично обсяги промисловості падають. Нещодавно ми направили листа до мера міста, де виклали проблеми столичних підприємств. Відомо, що лист вже дійшов до заступника мера і розписаний на департаменти, які вже вивчають наші питання.

-          Чи потребує бізнес послуги Київської ТПП? Яка сьогодні роль Палати для підприємців?

В середньому через Палату щороку проходять до 40 тисяч клієнтів - це і є відповідь на запитання. Можу навести декілька конкретних прикладів допомоги нашим членам. Завдяки сприянню експертів Палати, підприємство «Гальванотехніка» уникнуло штрафних санкцій від екологічної інспекції на суму 0.3 млн грн та претензій ДФС на недоврахування суми доходу  на 17 млн грн. Вирішено земельну проблему для «Київського радіозаводу», одна із земельних ділянок підприємства була внесена до кадастрової карти. Вдалося захистити керівництво підприємства «Фанери та плити» від кримінального переслідування. Для «Еліо Україна» були організовані перемовини з ТПП Італії, а для фірми «Ерідон» з торговим представником Китаю. Для «Інституту технологій оздоровлення» організовано рекламну кампанію для закордонних споживачів. Для «Укрпластик» та  «Завод 410 ЦА» ми сприяли встановленню ділових відносин зі стратегічними партнерами. Таких прикладів можна наводити ще багато, всіх одразу і не згадаєш.

-          З якими складнощами доводиться зіштовхуватися в роботі?

Значно ускладнюється робота з членами Палати. Якщо раніше нараховувалося одна-дві громадських структур, що об'єднували підприємців, промисловців, бізнесменів, то зараз їх сотні: є галузеві асоціації, асоціації по інтересах, наприклад платників податків, легкої промисловості тощо. Тому в цьому конкурентному середовищі складно працювати. Ми повинні доходити до кожного члена Палати, а їх майже 1200. Хочу відзначити, що підприємці стали більш вимогливими і постійно питають «А що ви даєте?». Тому нам в цьому напрямку потрібно значно покращувати роботу. Палата планує цього року запустити потужну інформаційну систему, яка буде індивідуально в автоматичному режимі враховувати всі зв'язки та інтереси наших членів. Це надасть можливість більш оперативно реагувати на всі запити і потреби. Без цього рухатись вперед не можливо.

Палата повинна активніше займати позиції представлення і захисту інтересів бізнесу. Ми збираємо пропозиції, передаємо їх до органів влади, але інколи ці побажання просто залишаються на папері. Бізнес вже втрачає надію, що можна щось вирішити. Тому важко працювати з членами Палати, але нам це поки вдається.

Ще одну складність нам підкинула пандемія, адже фактично ми зараз відірвані від великого загалу підприємців. Раніше ми в одній аудиторії збирали близько сотні людей на різні заходи, а зараз можна організувати відео-конференцію лише до 30 чоловік. Тобто ми, в зв’язку з пандемією, втрачаємо публічність.

-          Які у Київської торгово-промислової палати плани на найближчу перспективу?

Наші плани -  це постійно удосконалювати все те, що ми маємо зараз, а також переглянути роботу з членами палати завдяки новій інформаційній системі. Дійти до кожного члена палати, знати що йому потрібно, які проблеми його турбують - це і є головне завдання тієї організації, яка називається торгово-промислова палата. Заради цього вона і була створена майже 400 років тому. Окремо моє завдання як керівника – зберегти здоров'я всіх фахівців, які працюють в нашій палати та вийти з коронавірусу переможцем. Ми з упевненістю дивимося вперед. Головне, щоб наша країна розвивалася, щоб наша економіка процвітала.

Читайте також:Свіжий випуск журналу BUSINESS PANORAMA, присвячений славному ювілею Київської ТППОтримуємо привітання з ювілеєм від наших постійних партнерівТенденції розвитку Київської торгово-промислової палати у відеоКороткий екскурс в історію ПалатиКиївській торгово-промисловій палаті виповнилося 25 років з дня заснування!

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis