укр eng
 

Онлайн-журнал

Все, що ми хотіли запитати про продукцію Халяль

Руслан БОРИЧЕВСЬКИЙ, директор ТОВ «Центр сертифікації «Халяль» з 2014 р.: «Наш центр відкритий для співпраці і пропозицій у сфері сертифікації виробництв та сприяння в розвитку експорту вітчизняним виробниками. Ми готові бути вашими надійними помічниками в індустрії Халяль».

Маючи сертифікат відповідності Халяль на свою продукцію, український виробник може ввозити свій товар у ті чи інші мусульманські країни, а логотип авторитетного органу сертифікації, нанесений на упаковку продукції, викликає у покупців довіру до даної продукції, не дивлячись на те, що вона зроблена в немусульманській державі. Головне, щоб сертифікат був виданий органом сертифікації, який відомий у багатьох країнах, який тривалий час займається сертифікацією і не змінює свій курс у залежності від ситуацій, а діє чітко у рамках Ісламського закону. Тоді продукція, сертифікована цим центром, буде користуватися попитом серед споживачів.

Ми вирішили познайомитися поближче з «Центром сертифікації «Халяль» (далі, - «ЦС «Халяль»), який знаходиться у Києві, має своїх представників в інших містах України, і який очолює Руслан БОРИЧЕВСЬКИЙ.

–               Хто і коли в Україні прийняв рішення про організацію контролю виробництва і торгівлі Халяль продукцією? Коли був розроблений перший стандарт?

–                   В 1992 році, коли було зареєстровано Духовне Управління Мусульман України (ДУМУ), а представником і муфтієм України був обраний Шейх Ахмед Тамім.

З того часу підприємства, які хотіли експортувати свою продукцію в Мусульманські країни, почали звертатися в ДУМУ як в офіційний орган Мусульман в Україні, і яке представляє Україну в мусульманських країнах, для отримання сертифіката відповідності Халяль, за допомогою якого вони зможуть торгувати своєю продукцією на ринках мусульманських країн.

Перевіркою продукції займалися працівники ДУМУ, які компетентні у питаннях релігії та виробництва продуктів харчування. На той час не було розроблено окремого стандарту, але співробітники, відповідальні за сертифікацію Халяль, керувалися законом Ісламу і діяли у рамках Законодавства України. До речі, компанії, які тоді звернулися з питання сертифікації, співпрацюють з нами до цих пір.

Коли звернень ставало все більше, для цієї роботи були призначені окремі співробітники, які контролювали тільки питання сертифікації. А в 2011 році Головою ДУМУ Муфтієм України шейхом Ахмедом Тамімом було прийнято рішення про реєстрацію окремої юридичної особи та державної реєстрації права власності на логотип і назву «Центру сертифікації «Халяль». Незважаючи на те, що ТОВ «Центр сертифікації «Халяль» став повністю окремою юридичною особою, він, як і раніше, знаходиться під контролем Духовного управління мусульман України в питаннях, які стосуються Ісламського закону. А співробітники керуються Ісламським законом, стандартами Халяль та Українським законодавством.

Фото зображують Київську соборну мечеть "Ар-Рахма" - гордість українських мусульман та візитівка України в Ісламському світі 

–                   Пане Руслане, кілька слів про «Центр сертифікації «Халяль». Хто стояв біля витоків його створення?

- Я очолив компанію в 2014 році. Тоді ж було ухвалено рішення про основні цілі компанії. Серед них: забезпечення виходу українській продукції на внутрішній і зовнішні ринки, якщо вона по-справжньому перевірена і відповідає нормам Халяль. Нашої метою є сприяння у встановленні взаємовигідних відносин і збільшення товарообігу між мусульманськими країнами та Україною. «Центр» надає необхідну допомогу в просуванні української продукції на ринки Близького і Далекого сходу, а також країни Азії та Африки. Також ми створюємо робочі місця для громадян України. Ми сприяємо в отриманні необхідних акредитацій, визнань і дозволів.

Сьогодні ми маємо акредитацію Дубайського акредитаціонного центру Emirates International Accreditation Center для забезпечення доступу Української Халяль продукції на арабські ринки. Професіоналізм і чесність у сфері сертифікації Халяль, і допуск сертифікованої продукції на азіатський ринок підтвердив всесвітньо відомий Малайзійський державний центр акредитації JAKIM, який видав нашому Центру сертифікат визнання.

Ми – єдиний центр сертифікації в Україні, Білорусії, Росії та Молдові, який визнаний в Малайзії. Також наш «Центр» незабаром отримає дозвіл на видачу сертифіката Халяль для ввезення продукції в Сінгапур.

Логотип «ЦС «Халяль» став візитною карткою для українських товарів у багатьох країнах і продовжує набирати популярність серед споживачів. Звичайно ж, у мене як керівника, є великі амбіції і бажання розвивати організацію. Але хочу сказати, що всі досягнення нашої компанії відбуваються завдяки тісному зв’язку з Духовним управлінням мусульман України, повчанням верховного муфтія України Шейха Ахмеда Таміма, чесності та професіоналізму співробітників, яких ми змогли зібрати за останній час.

–                   Наскільки складна процедура отримання сертифіката Халяль?

–                   Отримання сертифікату –  не складна процедура. Ми завжди діємо згідно Ісламського Закону, у рамках наявної акредитації та намагаємося все робити таким чином, щоб процес сертифікації не був складним для виробника. Адже наша мета – підтвердити факт, що продукція є Халяль, або допомогти внести коригування до складу продукції для того, щоб вона відповідала нормам Халяль. А документи, затребувані «ЦС «Халяль» у виробника продукції, багато в чому збігаються з тими, які необхідні при виробництві продуктів харчування або інших товарів відповідно до українського законодавства.

–                   На яку продукцію поширюються вимоги Халяль? Які терміни дії сертифікату?

–                   Всі товари підлягають сертифікації, а до м’яса та м’ясної продукції –особливі вимоги. Більшість мусульман дуже суворо пильнують за тим, що вони їдять і використовують, а також за тим, щоб не стикатися із забороненим. Перевіряють наявність сертифіката і відомого логотипу Халяль на всій продукції. Адже ми знаємо, що зараз продукція, яка представлена на ринку, як правило, багатокомпонентна у своєму складі. Якщо в продукті якісь інгредієнти не Халяль, то і продукт у цілому виявляється теж не Халяль.

Для ввезення будь-яких товарів в деякі мусульманські країни одним з основних документів є сертифікат Халяль і без наявності сертифіката продукцію просто не впустять в країну. А в інші країни продукцію можуть впустити і без сертифіката, але успіху в реалізації вона не матиме.

Строк дії сертифіката залежить від виду продукції, способів і термінів її зберігання.

–                   Чи можна сказати, що продукція Халяль – це апріорі найвища якість?

–                   Продукція з логотипом  «ЦС «Халяль» свідчить про високу якість і про те, що вживаючи таку продукцію ви вживаєте те, що дозволено Богом. При перевірці продукції перевіряється її склад, всі інгредієнти, здійснюється контроль критичних і контрольних точок. Перевіряється дотримання вимог щодо безпеки виробництва харчових продуктів та ін. що може вплинути на якість.

–                   Чи можна поставити знак рівності між «Халяль» та «еко»?

–                   Халяль не завжди «еко», і не завжди «еко» це Халяль. Адже є натуральні речовини які дурманять розум або приносять явну шкоду організму. Вони НЕ будуть Халяль, навіть коли їх кількість зовсім незначна. Також, якщо вони входять до складу якогось продукту, він стає не Халяль.

–                   Для яких країн світу потрібна наявність сертифікату Халяль?

Саме слово «Халяль» це релігійний термін, використовуваний мусульманами, який перекладається як «дозволене», тобто сертифікат Халяль – це підтвердження того, що продукт або товар не є забороненим. Тому сертифікованої продукції люди потребують в усьому світі. У багато мусульманських країн без сертифіката Халяль продукцію взагалі неможливо ввезти.

Наш «Центр» сприяв в отриманні сертифіката відповідності вимогам Халяль українським організаціям різних категорій промисловості, які згодом стали повноцінними учасниками міжнародного ринку халяльної продукції. І на сьогоднішній день ці компанії здійснюють свою діяльність, регулярно звертаючись до нас за продовженням дії сертифіката відповідності, тому що в цьому є необхідність.

–                   Якщо українське підприємство збирається брати участь у зарубіжній виставці продуктів харчування в країнах Близького і Далекого Сходу, чи слід йому подбати про отримання сертифіката Халяль заздалегідь або про це можна подумати вже після відвідування виставки?

Коли до мусульманської країни планується ввезення якоїсь харчової продукції для демонстрації на виставці, – процедура ввезення може бути спрощена. У деяких випадках ввезення можливе без наявності сертифіката. Але треба пам’ятати, що не маючи підтвердження у вигляді достовірного сертифіката Халяль, вашу продукцію не будуть дегустувати учасники виставки. Як наслідок – витрачені вами кошти на участь у виставці можуть бути не виправданими. Для таких випадків ми радимо сертифікувати невелику партію продукції, яка буде відправлена ​​на виставку.

Чи можуть відвідувачі з мусульманських країн запитати українського представника про наявність сертифіката?

–                   Так. Деякі представники запитують про наявність сертифіката, а деякі не питають про нього, адже переконані в тому, що продукція має підтверджуючий сертифікат Халяль. Але щойно вони дізнаються, що продукція не сертифікована, втрачають інтерес й покидають ваш стенд, іноді навіть не пояснюючи причини.

–               В які країни експортується українська продукція Халяль?

–               Важко сказати, в які країни українська Халяль продукція не експортується. Адже якісна українська Халяль продукція користується попитом у багатьох країнах світу. Наприклад ми сертифікуємо продукцію за запитом багатьох Європейських країн, але частіше за інших – це Швейцарія та Англія.

–        Чи однаковий сертифікат Халяль видається на продукцію, яка експортується до різних країн світу? Або ж є якісь відмінності?

–                    В отриманні сертифікату відмінностей немає. А от його зміст залежить від того, який акредитаційний орган визнаний в країні-імпортері. По суті, якщо продукція дозволена для вживання і в її складі не містяться інгредієнти, які заборонені до вживання, – така продукція є Халяль, незалежно від того, до якої країни вона буде експортуватися.

Хочу додати, що наш «Центр» намагається робити все, для того щоб Україна завойовувала більше авторитет в постачанні достовірної Халяль продукції у т. ч. м’яса та м’ясних виробів на світові ринки.

Хочу звернути увагу і на такий факт. На жаль є такі органи з сертифікації, які не мають достатніх знань і досвіду в сфері сертифікації та видають сертифікат на продукцію. Згодом виявляється, що така продукція не є Халяль,  таким чином вони підривають авторитет України як надійного постачальника продукції Халяль в мусульманські країни. Крім того, наносять фінансові збитки виробнику та імпортеру.

–        Як можна оцінити внутрішній ринок продукції  Халяль в Україні?

–        Можу сказати, що не дивлячись на те, що багато компаній виробляють товари Халяль, ця ніша продукції в Україні ще не зайнята. В Україні навіть у великих супермаркетах немає відділів Халяль продукції.

Хочу звернути Вашу увагу на те, що поняття Халяль – це не тільки продукти харчування і товари, але й усе, з чим стикається людина в житті. В Україні немає готелів Халяль, медичних установ і т. ін. Тому можна сказати, що ринок Халяль перебуває на початковій стадії формування.

–        Яким чином «Центр сертифікації «Халяль» після видачі сертифіката здійснює наступний аудит продукції певної компанії?

–        Початок процесу сертифікації Халяль – це укладання договору, де передбачаються різні вимоги, обов’язки та відповідальність сторін за їх порушення. У договорі також зазначаються умови проведення на конкретному підприємстві оголошених та раптових аудитів після отримання сертифікату, а також контроль якості продукції в торгових мережах або інших точках реалізації. Ця умова діє протягом усього строку дії сертифіката.

–        Дякуємо за змістовне інтерв’ю.

Читайте також:Що дасть послуга Virtual security team для вашої компанії?На варті вашого здоров’я – 3 захисники імунітету«DIGITAL EXPO – УКРАЇНСЬКІ ТОВАРИ І ПОСЛУГИ» - ІНСТРУМЕНТ ІЗ ПОШУКУ ІНОЗЕМНИХ ПАРТНЕРІВ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ОФІСУОльга ДРАЧЕВСЬКА: Режим paperless у діїКоманда 33 MEDIA презентувала нове Міжнародне інформаційне агентство «Укрпрес-інфо» та нові національні проєкти«Nomad – чемпіон бездоріжжя, здатний дивувати. Підкори Україну з Nomad»Стефан СОФРОНІЄВ: «Кожен бізнесмен є «послом» своєї країни»ІРИНА ЗЕЛЕНІНА - Жінки-підприємниці столиціРаїса МИХАЙЛОВА - Жінки-підприємниці столиціСВІТЛАНА НАЩОКІНА - Жінки-підприємниці столиці

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis