укр eng
 

Онлайн-журнал

Сергій МАРУСЕНКО: «У всіх наших препаратів – серйозне підґрунтя клінічних випробувань»

Коли небо над головою затягує хмарами, ми згадуємо про те, яке ж воно ясне і красиве. У нашому земному житті, сповненому емоціями та суєтою, ми зрідка дивимося вгору. Так само ми часто «ховаємося» від питань про власне здоров’я. Але життя знову нагадає нам про них. Бо ж здоров’я і є основою для нашого буття.

Рік, що минає, 2020, виявився хмарним. Нам довелося замислитися всерйоз, а не похапцем, над питаннями, як підвищити свій імунітет, як вберегтися від хвороб, як стати сильнішим і витривалішим?

На ці питання відповіді дати можуть лише спеціалісти. Тому ми вирушили знайомитися з засновником компанії «Новеко Україна» Сергієм МАРУСЕНКО. Компанія понад двадцять років розробляє, тестує, перевіряє, слідкує за виробництвом та поставляє в Україну сучасні  препарати, які здатні істотно виправити ситуацію в організмі у бік сильного і міцного.

–               Як починала свою діяльність компанія «Новеко Україна» ?

–                   На початку 90-х років минулого століття команда працювала в З/О «Укрімпекс» при КМ Міністрів України. Отримавши завдання від тодішнього Міністра охорони здоров’я Юрія Прокоповича Спіженка, займалися закупками зарубіжних лікарських засобів для системи охорони здоров’я України. Це був наш перший досвід поставок медикаментів. Тоді ми вперше зазирнули за лаштунки великих зарубіжних фармацевтичних виробників і зрозуміли, з чого повинна складатися ефективність, якість та дієвість препаратів. Отже ми уклали контракт з трьома найбільшими в Єгипті та Близькому Сході фармацевтичними заводами –  Pharco Pharmaceuticals, Amoun та Eipico. Продукція цих заводів була високої якості та охопила згодом доволі значну долю українського ринку.

Концентруючись на цьому виді діяльності згодом була створена компанія «Укрімпекс Фарм», яка імпортувала в Україну лікарські засоби і дієтичні добавки, вироблені в Єгипті. Розвиваючи цей напрямок, ми активно співпрацювати з українськими науковими установами, відомими вітчизняними лікарями, вченими, фармацевтами.

Згодом ми стали постійними учасниками головних міжнародних фармацевтичних виставок – CPhI (визнана у всьому світі фармацевтична виставка, яка проводиться у різних країнах світу - прим. ред.) та Vitafoods (виставка інгредієнтів, сировини, функціональної їжі та напоїв, яка понад два десятки років роки проводиться в Женеві з кількістю відвідувачів понад 45 тис. спеціалістів із більш ніж 150 країн світу, - прим. ред.). Це давало змогу безпосередньо знайомитися з фармацевтичними компаніями, бачити зблизька новітні розробки, інгредієнти.

На одній з виставок до нас завітали представники американської компанії Noveco Invest&Trade Corp. Нам запропонували спільну роботу з розробки, виробництва і дистрибуції лікарських засобів та дієтичних добавок на ринку України та країн СНД. Так з’явилася компанія NOVECO UKRAINE. Зараз компанію очолює Володимир Логінов – визнаний експерт у питаннях зовнішньоторговельної діяльності. Ми також надаємо послуги з логістики, зовнішньоекономічної діяльності, реєстрації лікарських засобів, дієтичних добавок і продуктів харчування.

–                   Що допомагає  у розробці нових препаратів і рецептур?

–                   Тісна співпраця із зарубіжними та українськими експертами у галузі медицини та фармації. Серед наших партнерів – академічні інститути Національної академії медичних наук України – Інститут педіатрії, акушерства та гінекології ім. О. М. Лук’янової, Інститут урології, також один із найстаріших наукових медичних закладів України – Національний інститут раку, Національна медична академія післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», Національний фармацевтичний університет.

Нашими експертами є провідні фахівці у галузі медицини Міністерства охорони здоров’я та Національної академії медичних наук України.

Завдяки нашій співпраці з американським партнером, ми налагодили зв’язки з фармацевтичними заводами і лабораторіями Італії, Іспанії, Великої Британії, Греції, США, Польщі, іншими країнами світу.

–                   Яку мету Ви поставили перед компанією?

–                   Зазначу, що ми не створюємо нові молекули. Це справа великих фармацевтичних компаній і медичних центрів. Наша мета – створити формулу, засновану на серйозних клінічних дослідженнях, де є доказова медична база. Ми уважно стежимо за новими розробками провідних фармацевтичних компаній світу, щодня моніторимо наукову літературу, особливо результати клінічних досліджень, стежимо за тенденціями ринку.
Ми бачимо величезну відповідальність перед нашим споживачем. Тому всі створені нами препарати засновані на клінічних дослідженнях, проведених провідними медичними центрами.

–                   У який бік рухається сучасна галузь медицини у світі?

–                   В Європі та США велику увагу приділяється превентивній медицині. Без перебільшення вона стала модним трендом у розвинутих країнах світу. Превентивна медицина має на меті збереження здоров’я людини за рахунок попередження розвитку різних захворювань і патологій.

Історично склалося так, що багато століть медицина була покликана допомагати людям, наприклад лікувати рани і травми, небезпечні інфекційні та інші гострі захворювання. Й основним завданням лікарів було зберегти життя пацієнта.
У наші дні на перший план виходить попередження захворювань та їх рання діагностика. Люди хочуть бути здоровими і красивими. Це зробити не важко, рецепт всім давно відомий – потрібно правильно харчуватися, займатися фізичною культурою, вести здоровий спосіб життя. Втім у сучасному світі не завжди можливо контролювати якість споживаної їжі, правильно дозувати фізичні навантаження, перебувати в екологічно чистому середовищі. Як наслідок, у людини починають страждати внутрішні органи – печінка, нирки, хребет, серце. Отже перед нами стоїть завдання – не допустити захворювання. У цьому випадку на допомогу приходять дієтичні добавки.

Тенденція сучасного ринку дієтичних добавок – максимально відійти від синтетичних речовин і за основу брати натуральні компоненти – вітаміни, мінерали, амінокислоти, рослини та їх екстракти.

–                   А в якому стані перебуває превентивна медицина в Україні?

–                   На превеликий жаль вона майже відсутня в Україні. Причини дві: перша – відсутність культури здоров’я. Більшість людей мало цікавляться своїм здоров’ям до моменту, коли щось не почне боліти. Люди малоосвічені навіть на рівні популярних знань в області медицини і фармацевтики. Наприклад, наші співвітчизники не звернуться до лікаря за порадою як попередити спадкове захворювання.

Друга причина полягає у тому, що здебільшого лікарі націлені лікувати хворобу, а не попередити її. Сімейні лікарі, за дуже рідкісним винятком, не дають порад щодо попередження захворювань і не володіють відповідними знаннями.

–                   І як це можна виправити?

–               Поки-що ми перебуваємо на початковому етапі цього процесу. Превентивною медициною тільки починають займатися деякі приватні клініки та медичні центри, кілька вже відкрили такий напрямок як Anti-age Therapy (з англ. антивікова терапія). Виправити можливо. Просвітою, формуванням знань у населення, а також, якщо запровадити спеціальний курс із превентивної медицини для сімейних лікарів.

–                   Сергію Яковичу, повернемося до поняття «дієтична добавка». У 90-х роках минулого століття  у нашому суспільстві з’явилася абревіатура «БАД». Після кризи, порожніх полиць в магазинах і аптеках,  біологічно-активні добавки здавалися «манною небесною». Тоді поширювалася думка, що  вони можуть вилікують всі хвороби на довгі роки...

–                   Так і цим скористалися «чорні» ділки, які завозили масу непотребу, що у кращому випадку, не приносив жодної користі людині. Зрозуміло, що згодом у суспільстві почала розвивати стійка недовіра до дієтичних добавок.

Багато людей і нині, серед яких є багато медиків, при слові «добавка» висловлюють сильний скепсис і вважають, що це даремний, а іноді шкідливий продукт.

–                   Чим же відрізняються дієтичні добавки?

–                   Питання треба ставити по іншому, – чим відрізняються дієтичні добавки від ліків.

Усім знайоме таке поняття як добова норма споживання речовин – вітамінів і мінералів. Якщо у продукті кількість речовини відповідає цій нормі, продукт можна віднести до дієтичної добавки. Якщо кількість перевищує норму, то препарат повинен бути зареєстрований як лікарський засіб. Наприклад, згідно Директив ЄС добова доза цинку не повинна перевищувати 10 мг. Якщо ми хочемо добову дозу збільшити, ми повинні зареєструвати лікарський засіб.

Про що це говорить? І лікарський засіб і дієтична добавка виробляється на тому ж фармацевтичному заводі, з тієї самої сировини, і різниця полягає лише у концентрації діючої речовини в кінцевому продукті.

У нашій практиці мені доводилося часто стикатися з тим, що навіть наші лікарі не розуміють цієї різниці.
Істина в тому, що набагато дешевше запобігти захворюванню, ніж його лікувати.

Є таке поняття як біодоступність або по-простому, здатність препарату/речовини засвоюватися. Так от біодоступність залежить від багатьох факторів, у тому числі від стану діючої речовини – від ступеня очищення, дисперсності і т. ін. Вартість речовини в залежності від виробника може відрізнятися в десятки разів.
Можливо я відкрию секрет, що головним в лікарському засобі або в дієтичній добавці є – де зроблені діючі та допоміжні речовини, хто є їх виробником.

–                   Де саме виробляються препарати компанії «Новеко Україна»? Розкажіть також про інгредієнти, компоненти Ваших препаратів.

–                   У свій час ми вирішили, що наші препарати будуть вироблятися тільки з високоякісної сировини. Тому всі компоненти, як діючі так і допоміжні речовини, закуповуються у провідних фармацевтичних компаній ЄС та  США.
Виробничі майданчики, які ми використовуємо для виробництва –

це фармацевтичні заводи Італії, Іспанії, Греції, Франції та Польщі. Всі заводи мають сертифікат GMP (з англ. Good Manufacturing Practice, - «Належної Виробничої Практики»).
Для досягнення найвищої якості наших препаратів ми проводимо дослідження стабільності в сертифікованій лабораторії Великої Британії, хоча стандарти ЄС не вимагають цього для дієтичних добавок. Всі компоненти та їх кількість в наших препаратах відповідає нормам Європейського Союзу.

–                   Чи можете Ви свідчити, що кожен препарат, який пропонує на ринку «Новеко Україна» є унікальним?

–                   Так, унікальний або за складом, або за його формою. Наші експерти в галузі медицини та фармації ретельно вивчають кожен компонент з точки зору доказової медицини. Кожний компонент, який входить до препарату, перевіряється на наявність статусу «ГРАС» (з англ. Generally recognized as safe, GRAS (FDA), – статусу, який підтверджує їх безпеку і можливість застосування в складі лікарських засобів, дієтичних добавок і продуктів харчування).
Наші спеціалісти уважно стежать за тим, що відбувається на світовому фармацевтичному ринку і визначають що на сьогоднішній день є найбільш актуальним. Як я зазначив, ми стежим за науковими розробками вчених з усього світу.

–                   Сергію Яковичу, Ви можете навести приклади співпраці компанії з відомими зарубіжними фармвиробниками?

–                   Нещодавно «Новеко Україна» підписала дві ліцензійної угоди з фармкомпаніями на використання унікальних субстанцій –  одна із США на використання ліпідної форми Вітаміну С, друга – з японською компанією на використання теракурміна (це наноформа куркуміну). Сподіваємося, що скоро ці препарати з’являться на ринку України.

–                   Питання інтимного життя чоловіків, як і жінок знаходиться у делікатній області особистого життя. Тим не менше, від сексуального наповнення залежать людські досягнення також і в діловому житті… Компанія виробляє «Новофертил». Розкажіть детальніше про цей препарат, його дію.

–                   Це питання ми розглядаємо під іншим кутом зору. В світі існує величезна проблема – безпліддя. За статистикою, понад 15% подружніх пар страждають від цього діагнозу, при цьому 35% з них не мають можливості зачати дитину через безпліддя у чоловічої половини, 40% –  через жіноче і 25% складає комбінований тип. За даними МОЗ України рівень безпліддя в Україні досягає 20%, тобто приблизно кожна п’ята пара в Україні не може зачати дитину традиційним способом.
Розглядаючи цю проблему з експертами у цій галузі, ми прийшли до висновку, що нашим людям потрібні сучасні препарати, які можуть допомогти у вирішенні їх проблем. У результаті співпраці українських експертів та італійських фармакологів була створена формула, яка на сьогоднішній день клінічно виправдана і включила в себе всі необхідні компоненти для підтримки чоловічого і жіночого здоров’я. Так були створені препарати «Новофертил», адресований чоловікам і «Хеппі Фем» – жінкам.
Але хочу наголосити на тому, що при створенні формули були враховані не тільки проблеми безпліддя, а й щоденної потреби чоловічого і жіночого організму у вітамінах, мінералах та амінокислотах. Вони допомагають впоратися з негативним впливом стресу, неправильного харчування, екологічного стану.
«Новофертил» – єдиний препарат зі своєї групи був схвалений Управлінням з санітарного Нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США -FDA (U.S. Food and Drug Administartion).
У фармацевтичному середовищі це є вищим підтвердженням якості продукції.

–                   2020 рік відзначився практично безупинним стресом для українців. Значно зросли загрози жіночому здоров’ю. Які препарати компанії  «Новеко Україна» адресовані жінкам? У чому їх особливість?

–                   У минулому році в Україні з’явився вітамінно-мінеральний комплекс «Хеппі Фем», про який ми щойно говорили.
Це унікальний комплекс, який на сьогодні не має аналогів. Він складається з двох видів таблеток – ранкової та вечірньої, та містить 23 елемента. Ранкова таблетка – для додання сили, бадьорості, вечірня – для зняття денного стресу, спокійного і приємного сну.
Всі мікроелементи ретельно підібрані і відповідають добовій нормі, необхідної для жіночого організму.

На сьогоднішній день багато провідних клінік жіночого здоров’я рекомендують «Хеппі Фем» для дівчат і жінок як універсальний препарат, що підтримує жіноче здоров’я.

–                   Які нові препарати на підході до споживача?

–                   У 2020 році ми запропонували нову форму мультиензимного комплексу «Санзим», розробленого за участю італійських фармакологів. Препарат застосовується при функціональних порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту. Його унікальність полягає в тому, що він може застосовуватися у дітей з 3-х місяців життя, абсолютно нешкідливий, з відсутністю синдромів «звикання» і «скасування». Ми провели клінічні дослідження дитячої форми в Інституті педіатрії під керівництвом професора Шадріна О.Г., які довели його ефективність і безпечність. А для дорослих розроблена форма у вигляді капсул.

Ще на підході новий продукт «Новеко Україна» – «Новофертил Здоров’я простати», виробництво якого вже почалось в Сполучених Штатах. Основним компонентом є Graminex® - екстракт пилку квітів житньої трави, який має серйозне підґрунтя клінічних випробувань. Маємо впевненість, що зможемо допомогти нашим чоловікам бути здоровими на довгі роки.

–Сергію Яковичу, дякуємо за відверте інтерв’ю! Бажаємо усім членам Вашої команди міцного здоров’я та успіхів у новому році!

Читайте також:Що дасть послуга Virtual security team для вашої компанії?На варті вашого здоров’я – 3 захисники імунітету«DIGITAL EXPO – УКРАЇНСЬКІ ТОВАРИ І ПОСЛУГИ» - ІНСТРУМЕНТ ІЗ ПОШУКУ ІНОЗЕМНИХ ПАРТНЕРІВ, НЕ ВИХОДЯЧИ З ОФІСУОльга ДРАЧЕВСЬКА: Режим paperless у діїКоманда 33 MEDIA презентувала нове Міжнародне інформаційне агентство «Укрпрес-інфо» та нові національні проєкти«Nomad – чемпіон бездоріжжя, здатний дивувати. Підкори Україну з Nomad»Стефан СОФРОНІЄВ: «Кожен бізнесмен є «послом» своєї країни»ІРИНА ЗЕЛЕНІНА - Жінки-підприємниці столиціРаїса МИХАЙЛОВА - Жінки-підприємниці столиціСВІТЛАНА НАЩОКІНА - Жінки-підприємниці столиці

Календар подій

Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

вул. Б. Хмельницького, 55,
Київ, 01054, Україна
info@kcci.org.ua
Київська торгово-промислова палата.
© 2014 Всі права захищені.Розробка сайта - Exipilis